Svjetski je dan biciklista

KARLOVAC – Danas se obilježava Svjetski dan biciklista. Neki ga koriste kao prijevozno sredstvo, dok drugima služi za rekreaciju. U svakom slučaju vožnja biciklom je zdrava.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ton1.mp3}

U nekim gradovima je teško zamisliv život bez ovog načina prijevoza. Bicikl je od samog nastanka do danas ostao fenomen, način prijevoza koji je uvijek u trendu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ton2.mp3}

Neiscrpna je inspiracija mnogih umjetnika i istraživača. Vožnja bicikla je dobra za našu kondiciju i zdravlje, a i s ekološkog aspekta apsolutno je prihvatljiv način prijevoza. U Nizozemskoj se oko 27 posto ukupnog prijevoza na godišnjem nivou obavi biciklom. Od toga 25 posto se ostvari za vrijeme odlazka na posao.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ton3.mp3}

Prosiječna udaljenost koju pređe biciklista u tijeku dana je veća od 2 kilometra. Usprkos recesiji prodaja bicikla ide odlično. Nizozemci i dalje ne štede kad je o biciklima riječ. Tako se u toj zemlji na bicikle potroši približno milijarda eura. Glavni grad Amsterdam je prvi grad po broju biciklista na svijetu. U gradu je izgrađeno više od 400 kilometra biciklističkih staza. I Karlovčani bicikliraju, doduše ne u istoj mjeri kao Nizozemci, ali mogli bismo reći da postoji ona tajna veza između Karlovčana i bicikala.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ton4.mp3}

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ton5.mp3}

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ton6.mp3}