KABA

Moguće masovne grobnice s tijelima vojnika Armije BiH na području naše županije

CETINGRAD / VOJNIĆ / TOPUSKO – Velik broj osoba koje se nakon rata smatraju nestalima nisu problem samo u Hrvatskoj, već i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Prema nekim neslužbenim saznanjima na području naše županije nalazi se nekoliko lokacija, odnosno grobnica u kojima su pokopani ubijeni vojnici Armije BiH.

18 godina od završetka rata na području Bosne i Hercegovine, još uvijek se traga za mnogima koji su stradali tijekom godina agresije. Imamo određenih saznanja da na području Maljevca, Topuskog i Vojnića postoje masovne grobnice u kojima se nalaze tijela pripadnika Armije BiH, a trenutno radimo na prepoznavanju tih lokacija i prikupljanju dokaza da vidimo je li to doista tako, kaže Murat Tahirović iz Instituta za istraživanje ratnih zločina BiH.

Kada budu odrađene te aktivnosti napravit će se razmjena podataka dviju država, odnosno instituta kako bi se, ako se dojave pokažu točnima moglo pristupiti ekshumaciji tijela, dodaje Tahirović.

O brojkama Tahirović ne želi nagađati, iako kaže da se prema dojavi radi o velikom broju osoba, no isto tako postoji mogućnost da se radi o lažnoj dojavi. Prema nekim podacima tijekom devedesetih godina na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40 tisuća ljudi, od čega čak 30 tisuća u BiH, 22 tisuće osoba je pronađeno i identificirano, dok se za otprilike 8 tisuća još uvijek traga.