KABA

Sindikati: Davanje autocesta u koncesiju štetno je za Hrvatsku

ZAGREB – Moguće davanje Hrvatskih autocesta u koncesiju podiglo je puno prašine u javnosti, a sve je kulminiralo današnjim prosvjedom sindikata na Markovom trgu u Zagrebu. Sindikalisti smatraju kako bi takva odluka bila štetna za Hrvatsku, a najavljeno je i prikupljanje potpisa za referendum.

Cilj današnjeg prosvjeda bio je objediniti sve sindikalne središnjice, kaže predsjednik podružnice HAC-a pri Nezavisnom cestarskom sindikatu Anđelko Kasunić, u tome smo uspjeli, objedinili smo hrvatsku javnost kroz sindikalne središnjice, civilne udruge i društva koja su obećala dati potporu pri našim nastojanjima.

Vjerujemo kako ćemo uspjeti skupiti potpise potrebne za referendum, to u našoj državi mogu samo crkva i sindikati, već smo jednom uspjeli, podsjeća Kasunić. Ovo je pitanje nacionalne važnosti, a danas se odlučivalo i o prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, kao i podizanju cijena trošarina.

Podsjetimo kako sljedeće godine na naplatu stiže 5,2 milijarde kuna duga. No, nitko ne govori da će taj novac u svakom slučaju platiti Hrvatska, a ne koncesionar, kaže Kasunić.

Radi se na smanjenju troškova, a prema procjeni 2020. godine prihod Hrvatskih autocesta trebao bi biti oko milijardu i 800 milijuna kuna godišnje, dodaje Kasunić.

Dok je trajao prosvjed, premijer Zoran Milanović je poručio građanima da ne nasjedaju na priče ljudi koji štite svoje interese. Vlada radi u javnom i interesu državnih financija, a neće biti moguće da se cestarine povise za 100 posto. Davanjem autocesta u koncesiju može jedino biti bolje nego do sada, tvrdi Milanović.