Kreće iznajmljivanje državnih stanova – u Karlovačkoj županiji njih 467

KARLOVAC – 170 tisuća četvornih metara država stavlja u funkciju. Naime, riječ je o državnim stanovima koji bi se od jeseni iznajmljivali mladim obiteljima i socijalno ugroženima po nešto nižim cijenama od tržišnih. Izuzev toga i ostali će imat pristup najmu, prema tome svima će biti dostupno.

Država trenutno u vlasništvu ima oko 4 600 stanova, a Karlovačka županija ih broji 467.

Velik broj tih stanova potrebno je i adaptirati, stoga se početkom rujna planira raspisati javni natječaj za sudske vještake koji bi trebali navesti procjenu vrijednosti ulaganja u stanove jer stanje tih nekretnina je u rasponu od vrlo lošeg do potpuno funkcionalnih, kaže Alen Čičak, zamjenik predstojnika za Upravljanje državnom imovinom. 

S obzirom da je za dio stanova potrebna potpuna adaptacija, državu će to koštati više od milijun kuna. No, neće sve spast na njezin teret. Radove poput ličenja, lakiranja parketa i sl. obavljat će najmoprimac kojem će se smanjit najam za iznos koji je potrošio za radove.

Ovu imovinu planirano je već godinama stavit u funkciju, jer na kraju krajeva profitira i država i najmoprimac. Država puni blagajnu, a najmoprimac po znatno nižoj cijeni plaća najam.