KABA

Specijalna bolnica u D. Resi energetski učinkovitija zahvaljujući vojsci SAD-a

DUGA RESA – Duga Resa je danas imala čast biti domaćin Kennethu Mertenu američkom veleposlaniku u Hrvatskoj. U Dugu Resu je došao zahvaljujući projektu vojske SAD-a koja je proteklih 20 – tak dana radila na obnovi građevinskle stolarije na Specijalnoj bolnici za produženo liječenje. Investicija je vrijedna 103. 000  američkih dolara. Kroz projekt pomoći lokalnoj zajednici američka vojska surađivala je s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu, putem njihova Ureda za obrambenu suradnju, a radove na bolnici izvodili su pripadnici vojske SAD-a i Hrvatske kopnene vojske. Tako je ova bolnica dobila kompletnu stolariju na drugom katu te su uređena oba ulaza u bolnicu. Plod je to dugogodišnjih prijateljskih odnosa dviju zemlja o čemu je govorio veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Kenneth Merten.

bdr02

– Oduševljen sam što su naši vojnici iz Montane došli ovdje i tu proveli vrijeme pomažući lokalnoj zajednici. Na taj način upoznaju i lokalne ljude. U biti to je lijepa prilika za naše vojnike. Znam da u tu bolnicu dolaze i hrvatski vojnici, posebno veterani Domovinskog rata zbog čega smo ju ove godine i izabrali za pomoć.

bdr

 

Dragutin Repinc zapovjednik Hrvatske kopnene vojske otkrio nam je da će sljedeće godine vojska SAD-a pomoći kod uređenja jedne osnovne škole u Ogulinu. A bez pomoći američke vojske teško da bi bolnica u Dugoj Resi obnovila stolariju i postala energetski učinkovitija jer i u zdravstvu je sve teže, iako dugoreška bolnica slovi kao jedna od onih koje bolje posluju.

– Ove godine limiti su nam srezani tako da imao samo za plaće dok za materijalne troškove nemamo sredstava, kazala je ravnateljica Herta Belobrajdić zahvaljujući veleposlaniku Mertenu na pomoći.