web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Oglasili se i vijećnici: “Baršić skuplja jeftine političke bodove”

DUGA RESA – Grupa vijećnika HDZ-a, HSLS-a, AUZ-a, Hrvatskih Laburista i vijećnica SDP oglasila se priopćenjem za javnost zbog, kako navode,  nepravilnosti u sazivanju sjednice Gradskog vijeća Grada Duge Rese. U priopćenju se između ostalog navodi kako razmišljaju o pokretanju privatne tužbe protiv gradonačelnika Baršića zbog objave imena na društvenoj mreži. Također navode da sve insinuacije o rušenju rebalansa nisu istinite, već da se na podmukli način pokušava upravljati gradom na netransparentan način.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Dana 25.srpnja 2013. godine održana je 3. sjednica Gradskog vijeća Grada Duga Rese. Sjednica je sazvana na zahtjev gradonačelnika Ivana Baršića i tajnice grada Helene Medić. Vijećnicima je u materijalima za sjednicu dostavljen Dnevni red koji nije potpisao niti odobrio predsjednik Gradskog vijeća Zlatko Grčić, što je u izravnoj suprotnosti s gradskim Statutom.

Ovakvo kršenje Statuta najoštrije osuđujemo i upozoravamo da ćemo svaku zlouporabu imena i statusa predsjednika vijeća kazneno prijaviti te pokrenuti stegovni postupak protiv tajnice grada i ostalih službenika za koje se utvrdi da sudjeluju u takvim radnjama. Također napominjemo da razmišljamo o pokretanju privatne tužbe za kazneno djelo klevete protiv gradonačelnika koji je naša imena objavio na svom službenom facebook profilu , a za što je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

Istodobno upozoravamo vijećnike da više niti jedan dokument Gradskog vijeća koji nema potpis predsjednika ne smatraju službenim, a od gradskih službenika koji pripremaju dokumente za Gradsko vijeće zahtijevamo da posebno označe radne (nepotpisane) dokumente.

Na sjednici jedna od najvažnijih točaka bila je Odluka o izmjeni i dopuni Proračuna Grada Duga Rese za 2013.g.- ll rebalans, donošenje predlagatelj : gradonačelnik. Kako nakon obrazloženja i rasprave ova točka Dnevnog reda nije dobila potrebnu većinu glasova, prijedlog rebalansa je odgođen za iduću sjednicu koja će biti održana do 14.8.2013. godine, jer je grupa vijećnika zatražila da gradonačelnik transparentno obrazloži pojedine financijske pozicije.

Sve insinuacije o „rušenju” rebalansa smatramo jeftinim prikupljanjem političkih bodova i maskiranjem pokušaja nastavka upravljanja gradom na netransparentan način.

Ističemo kako se u značajan dio stavaka rebalansa odnosi na projekte koji su pripremani u prošloj godini ili su se bar trebali pripremiti. Za očekivati je bilo da ih je gradonačelnik kao vizionar koji teži razvitku grada trebao predvidjeti u redovnom godišnjem proračunu. To je naime njegov posao. S druge strane – ako nije bio siguran u novi mandat – postavljamo pitanje da li je te projekte namjerno izdvojio iz proračuna kako ih netko drugi ne bi mogao provesti – što bi bilo jako sebično i proračunato. Grupa vijećnika HDZ-a, HSLS-a, AUZ-a, Hrvatskih Laburista i vijećnica SDP-a.