KABA

Prostirka za papkare i kopitare uskoro u prodaji

KARLOVAC – Postupak proizvodnje prostirke za papkare i kopitare i njeno recikliranje u kompost inovacija je Matije Volnera koja je na prošlogodišnjoj Arci osvojila zlatnu medalju. No, priča nije završila samo na priznanjima, mladi inovator krenuo je dalje, a uskoro ćete proizvod moći pronaći u trgovinama.

Cijela priča oko prostirke za koju postoji veliko zanimanje u stranim zemljama, počela je pod konjem, priča nam Matija. Došavši u staju primjetio sam brojne muhe i zaključio kako je slama loša prostirka, kaže.

Osim na Arci inovacija je nagrađena i na svjetskim sajmovima, a treba reći kako se korištenjem prostirke dobiva sterilan kompost bez štetnih ostataka. Osim za papkare i kopitare prostirka se može koristiti za kućne ljubimce, trenutno se pregovara s trgovačkim lancima o distribuciji proizvoda.

Problem u Hrvatskoj je patentna zaštita proizvoda, naime osim što se radi o skupom procesu, on je i dugotrajan. Patentna zaštita prostirke očekuje se kroz 30 mjeseci, a ako prodaja proizvoda bude dobro išla, on će plaćati patent, kaže Volner.

Problem sa inovacijama u našoj zemlji je i taj što uglavnom ne postoji suradnja akademske zajednice i inovatora, no u ovom slučaju to nije tako, naime ostvarena je suradnja s pojedinim hrvatskim fakultetima, a ovom inovacijom u skorijoj budućnosti zaposlenje bi mogao pronaći određen broj ljudi.