web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Fiskalne blagajne na tržnici od 1. kolovoza

KARLOVAC – Prodavači na tržnicama ipak neće biti izuzeti od uvođenja fiskalnih blagajni, od 1. kolovoza svi ih moraju imati. Neki su već nabavili blagajne, a neki su odustali od prodaje, karlovačka tržnica biti će poluprazna, kaže direktor Niko Pervan.

Čekamo četvrtak da krenemo sa izdavanjem fiskalnih računa, kaže nam Ilija Ivić koji je za fiskalizaciju spreman. Od četvrtka u ponudi ćete na njegovom štandu moći pronaći breskve, nektarine i rajčice, a fiskalizacijom će se postići jednakost svih trgovaca, smatra Ivić.

Nismo svi spremno dočekali ovaj dan, i ja sam sudjelovao u prosvjedima, no ispoštovao sam zakon, ako ćemo svi biti jednaki isplatilo se, ako nećemo prestat ću raditi, kaže.

Institucionalno napravili smo sve što smo mogli, kaže nam predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan, osam mjeseci pokušavali smo doći do ministra Slavka Linića, nismo uspjeli, šteta je učinjena, no nećemo stati.U pripremi je ocjena ustavnosti ovog zakona, a ići ćemo i prema europskim institucijama.

Neki prodavači otkazali su svoje ugovore, smanjuje se količina robe koja se čuva u komorama za voće, dodaje Pervan.

Što će se dogoditi u četvrtak vidjet ćemo, no broj prodavača ionako je u drastičnom padu posljednjih godina, a zacijelo ni fiskalizacija neće pozitivno utjecati na tu činjenicu, hoće li hrvatske tržnice doista izumrijeti, kao što smatraju neki, ili će uspjeti preživjeti?

 

trznica_iznutra