Vatrogasci i Crveni križ spremni za djelovanje u potresima – što je s nadležnim službama?

KARLOVAC – O jučerašnjem potresu više smo doznali od Seizmološke službe Prirodoslovno matematičkog fakulteta. Epicentar potresa jačine 4.6 stupnjeva prema Richteru bio je 15 km sjeveroistočno od Senja, nedaleko od Drežnice i Lokvi. Dežurni seizmolog Tomislav Fiket, kazao je kako se osjetio i puno dalje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/potres_1.mp3}

Neki su nagađali kako je ovaj potres zadnji u nizu slabijih ili prvi od jačih. No seizmolog Fiket kaže niti jedno niti drugo, već su normalni za naše područje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/potres_2.mp3}

Mi smo odlučili provjeriti koliko su spremne karlovačke službe u slučaju većih katastrofa. Nešto jače aktivnosti u pripremi djelovanja u katastrofama popout poplava i potresa imali su u karlovačkom Crvenom križu. Prošle godine krenuli su s obukom interventnih timova. Više nam je ispričala ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac, Branka Hastor.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/potres_3.mp3}

Nakon 7 mjeseci obuke, odrađena je i završna vježba u kojoj je 35 volontera u praksi naučilo formirati izmještajni centar, odnosno šatorsko naselje. Crveni križ raspolaže sa 6 šatora, nosilima, ležajevima i osnovnim stvarima. No opreme nedostaje, zato u kriznim situacijama pomažu i volonteri iz drugih gradova Hrvatske, ali i šire, a očekuje se i pomoć građana, nadodaje Hastor.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/potres_4.mp3}

Slično organizirana je i vatrogasna služba. Opće je poznato da su opremljeni za sve vrste ugroza pa tako i potrese. Jastuci za napuhivanje, razupori i podupori te razvalni alati, tu su da vas spase iz ruševina zajedno s profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, čija spremnost nije upitna. To nam je potvrdio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, Miroslav Rade.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/potres_5.mp3}

Tako je kupljen kamion za prijevoz kontejnera. U planu je kupnja još jednog kontejnera i njegovo opremanje upravo za spašavanje iz ruševina. Plan je odraditi to zajednički s karlovačkom stanicom HGSS-a, koji već imaju potražne pse i obučene ljude, napominje Rade

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/potres_6.mp3}

Na upit o stanju atomskih skloništa, Područni ured za zaštitu i spašavanje Karlovac proslijedio nas je na Grad Karlovac. Sva skloništa na području grada, njihova opremljenost i uporabno stanje, također su u nadležnosti Grada Karlovca, poručuju iz karlovačkog DUZS-a. Iz Grada pak do ove objave nismo dobili odgovor. Sva sreća što su dežurne službe uvijek spremne kada ih trebamo pa čak i ako nedostaje opreme, adekvatnu pomoć od njih ćete uvijek dobiti. Što se ne može reći za nadležne institucije.