web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Ovoga vikenda Riječno kinu u znaku španjolskog filma

KARLOVAC – Približili smo se polovici programa Riječnog kina uz Karlovačko, no interes za dobrim filmovima ne jenjava.

Program večeras u 20 sati započinje radionicom nijemog scenarija koju vodi mlada filmašica Ksenija Sanković. Naime, uoči projekcije nijemog filma svi prisutni moći će saznati kako napisati scenarij za nijemi film. S obzirom na specifičnost sadržaja, radionica ovakvog tipa organizira se u Karlovcu prvi put. Odmah nakon radionice, sudionici će moći usporediti svoje djelo sa španjolsko-francuskom dramom Snjeguljica koja je na repertoaru Riječnog kina uz Karlovačko u 21.30 sati. Svojevrsni je to homage nijemom filmu i ekranizacijama bajki braće Grimm. Film je osvojio deset prestižnih Goya nagrada uključujući za najbolji film i originalni scenarij. Nakon tragične nesreće u areni koja ga je ostavila paraliziranog, žena legendarnog matadora Antonia Villalte umire rađajući kćer Carmencitu. Antonio nedugo potom oženi medicinsku sestru koja ga je njegovala, Encarnu, prepuštajući odgoj svoje kćeri baki, bivšoj flamenco plesačici. Ljubomorna Encarta pokuša ubiti Carmencitu koja uspije pobjeći uz pomoć putujuće skupine patuljaka matadora i postane slavni matador pod imenom Blancanieves.

Dan kasnije, u subotu u 21.30 na programu je ponovno španjolski film, Putnici ljubavnici – najnovije ostvarenje Pedra Almadovara. Priča je to o putnicima i članovima posade aviona koji će se vjerojatno srušiti, pa njima preostaje ispuniti preostalo vrijeme na najbolji mogući način. Naime, tehnički kvar ugrozio je živote putnika na komercijalnom letu 2549. Piloti u suradnji sa kontrolorima leta pokušavaju iznaći rješenje. Osoblje u avionu kao i njihov šef su zbilja atipični, barokni likovi koji se u oči sa smrtonosnom opasnošću odlučuju na nevjerojatan potez: uživati što je više moguće i zadnje trenutke provesti kako najbolje umiju. Računica je jednostavna: sve na što se sad sveo njihov život jesu seks i smrt.

Program Riječnog kina za djecu odvija se u nedjelju u 20 sati kada na scenu stupaju glumci lutkarstva Umjetničke akademije iz Osijeka koji će u suradnji s Gradskim kazalištem Zorin dom izvesti kazališni komad Čarobnjak iz Oza. Osječki studenti će najmlađe Karlovčane upoznati s pričom o djevojčici koja je imala veliku želju, veliku poput najveće oluje, koja ju je odvela na pustolovinu života, pustolovinu epskih razmjera, borbu dobra i zla…