Velik interes za rad preko Student servisa, ali poslova malo

KARLOVAC – Velik dio studenata ljeto koristi i kao vrijeme za poboljšanje svoje financijske situacije, zarađujući novac za ljetovanje ili za plaćanje sljedeće studentske godine. Tako je i sa studentom druge godine Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji Denisom Požegom koji traži posao otkad je upisao studij. Ove ga je godine konačno našao. Jutros je tako podigao prvi ugovor u karlovačkom studentskom servisu i to s osmjehom na licu.

– Hvala Bogu da sam našao posao u Kauflandu. Zvat će me kad me trebaju, ne znam još koliko mi je satnica, ali sam sretan. Više ne moram biti roditeljima na grbači, kaže.

A da novac uvijek dobro dođe svjestan je i brucoš na karlovačkom Veleučilištu Matija Pjevac koji već ima iskustva s radom preko student servisa, a suradnja je, kaže, i više nego dobra.

– Uglavnom sam konobario. Satnica se kreće od 15 do 20 kuna i zadovoljan sam. Radit ću tako svakoga ljeta dok ću studirati, ističe.

Nekih prevelikih odstupanja od prošle godine u isto vrijeme, što se interesa za rad preko studentskog ugovora, nema – kažu nam u Studentskom centru.

– Mi momentalno radimo sa velikim brojem firmi, a najveće firme s kojima surađujemo već duži broj godina su Karlovačka pivovara, McDonald’s, Kaufland, Dukat, drogerie markt, Hrvatski telekom, velike kuće kao što je marketinška kuća GfK za istraživanje tržišta i marketinga i Promoplus Marketing, kazala je referentica karlovačkog Studentskog centra Bruna Mareković.

Trenutno su najtraženiji konobari, a većini poslodavaca je bitno radno iskustvo. Ovisno o vrsti poslova, studentske plaće variraju od 15 do 50 kuna na sat.

– Najjednostavniji poslovi, odnosno najlaganiji se plaćaju po 15 kuna po satu. To su uredski poslovi ili nošenje letaka. Kod nas u Servisu najviše su plaćeni fizički poslovi i to 50 ili 45 kuna po satu. Radi se o poslovima kao što su cijepanje drva i iskopi zemlje, a sad već imamo upite građana za nošenje i spremanje drva, dodala je Mareković.

Interes za učlanjenje u Studentski servis je velik, istaknula je Mareković.

– Naši najmlađi članovi su ovogodišnji maturanti jer su završili kao učenici pa im zakonodavac pruža tu mogućnost da već mogu kao studenti početi raditi preko Student servisa. Interes je velik, čak i prevelik. Puno djece misli da im možemo odmah naći posao, ali s obzirom na situaciju u zemlji već godinama nije briljantno, ali pokušavamo, rekla je Mareković, te dodala da u SC-u nemaju ljetnu stanku te da rade punom parom upravo preko ljeta kad su studenti slobodni.

Studentski centar Karlovac radi od 8 do 14.30 sati svakim radnim danom.