U Karlovcu i slijepi mogu biciklirati!

KARLOVAC – Udruga slijepih Karlovačke županije vlasnik je dva tandem bicikla, odnosno dva dvosjed bicikla. Bicikle u vrijednosti 9 tisuća kuna kupili su sredstvima koje su dobili od Zaklade Zamah. Bicikli će slijepim osobama omogućiti rekreaciju te lakše obavljanje svakodnevnih poslova u gradu. Budući da su slijepe osobe često podložne zdravstvenim problemima zbog neaktivnog načina života ovaj oblik rekreacije za njih je doista koristan.

– Mi smo kupili dva bicikla na kojima se mogu voziti dvije osobe. Naprijed mora biti osoba koja vidi, a otraga osoba koja ne vidi. Ovo je potrebno da se slijepi i slabovidni članovi naše udruge rekreiraju, rekao je Vlatko Golac predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije.

Za člana Udruge slijepih Denisa Velimirovića, koji bicikl nije vozio pune tri godine nabavka bicikala pravi je potez. – Dobro je, bilo je malo neobično sjesti na bicikl nakon tri godine, ali osjećaj je odličan, kaže Denis.

Nakon pulske Udruge slijepih, karlovačka Udruga tako je druga u Hrvatskoj koja posjeduje tandem bicikle. Osim za rekreaciju bicikli će slijepim osobama koristiti i za obavljanje svakodnevnih poslova, primjerice plaćanje računa.

– To je jedan od naših ciljeva, želimo da se u ovaj projekt uključe članovi obitelji slijepih osoba, ali i volonteri koje ćemo u projekt uključiti u suradnji s Info centrom Karlovačke županije, rekao je Zoran Lukšić tajnik Udruge slijepih Karlovačke županije.

slijepi02

Udruga slijepih Karlovačke županije od Zaklade Zamah inače je dobila 34 tisuće kuna. Devet tisuća utrošili su na kupnju biciklala, a preostala sredstva također su uložili u mobilnost svojih članova. Tako su izradili GPS kartu grada Karlovca te kupili GPS uređaje što slijepim osobama uvelike omogućuje slobodnije kretanje gradom.

– To je doista dobro jer sad na karti mogu odrediti točku interesa te na taj način lakše naći traženu lokaciju, zaključuje Lukšić.