web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Čestitka Admira ef. Muhića povodom Ramazanskog Bajrama

KARLOVAC – Prigodom blagdana Ramazanskog bajrama, svim vjernicima Glavni imam Admir ef. Muhić uputio je prigodnu čestitku. Prenosimo je u cijelosti.

Upućujem vam iskrene čestitke sa željom da i ovaj blagoslovljeni blagdan Ramazanski bajram provedete na najljepši način u duhu islamskih propisa i naše lijepe islamske tradicije, sa svojim obiteljima, rodbinom, susjedima, prijateljima i svim ljudima od volje. Bajram je radost za dušu i srce, mubarek dan za sve muslimanke i muslimane.

Ovogodišnji ramazan ostat će nam upamćen po dugim i vrućim danima, po raznovrsnim aktivnostima, po dobrim srcima naših ljudi. Na nama je da se pomažemo u dobru, širimo međusobnu ljubav i povjerenje, da se borimo protiv svakog zla, ne očekujući od ljudi ni milost ni nagradu nego isključivo od Gospodara.

Bajram je prilika da se okrenemo oko sebe i pogledamo u kakvom su stanju naši susjedi i braća, jer čovjek je čovjeku brat, ono što želimo sebi, to trebamo poželiti i drugome. Islam nas uči da na ovome svijetu nismo sami već da dijelimo sudbinu s ljudima različitih vjera, kultura i nacija. Ali, nade i muke su nam iste. Stoga danas više nego ikad nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje će biti idealno ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih muka.

Poštovane džematlije, neka nam dani bajrama vrate vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje, da među nama nestane zlobe i zavisti, da nam zajedništvo vrati samopouzdanje, da svatko radi svoj posao savjesno i odgovorno. Dani Bajrama koji su pred nama prilika su da još jednom glasno i jasno kažemo: “Ponosni smo muslimani i lijepo je biti musliman u Hrvatskoj.” Drage džematlije, poštovani muslimani, podijelimo radost bajrama s našim sugrađanima s kojima dijelimo ljepotu življenja u našem zajedničkom nam gradu Karlovcu. Ne zaboravimo da drugog dana bajrama na “Dan šehida” obiđemo svoje hareme i groblja te proučimo fatihe svojim najmilijima. Neka vam je svima blagoslovljen i sretan ramazanski bajram riječima: Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Admir ef. Muhić
Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Karlovac

Dodajmo još kako će centralna Bajramska svečanost na razini Hrvatske biti održana u Karlovcu ove subote u Zorin domu s početkom u 19 sati.