web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Rokovo na Petrakovom Brdu – u nedjelju tradicionalno svečano

DUGA RESA – Vjernici danas slave blagdan svetog Roka – hodočasnika, dobrotvora te zaštitnika od kuge i kolere. Rokovo je danas obilježeno na Petrakovom Brdu u Dugoj Resi u crkvi posvećenoj svetom Roku.

– Zaštitnik nemoćnih i bolesnih sveti Rok je htio pomoći oboljelima od kuge ne bojeći se zaraze. Kad se razbolio, protjeran je iz Piacenze, te se sklonio u šumu gdje mu je, kaže legenda, svakog dana kruh donosio jedan pas, kazao nam je župnik dugoreške župe Blaženog Alojzija Stepinca.

Unatoč svemu, sveti Rok na Petrakovom brdu je popularno hodočasničko mjesto. Misu poldanjicu danas je tako predvodio švarčanski župnik monsinjor Ferdinand Vražić.

– Sveci su zvijezde na nebu, zvijezde za sva vremena; ne one filmske ili glazbene. Govore svim naraštajima o veličini Boga. I sveti Rok je jedna takva zvijezda, kaže Vražić.

Događanja se nastavljaju i sutra misom u 19 sati dok je nedjelja tradicionalno “Rokovska”. Mise su u 8 (predvodi Miroslav Čadek), 9.30 (vlč. Josip Horvat), 11.30 (vlč. Renato Belčić) i 17 (vlč. Duje Kurtović) sati.

rokovo2