KUD Lipovac njeguje tradiciju, a velik broj mladih jamac je budućnosti

GENERALSKI STOL – KUD Lipovac Generalski Stol djeluje punih 27 godina. Brojna priznanja i nagrade govore o velikoj kvaliteti nastupa kojih je sveukupno 363. Velika pažnja usmjerena je najmlađima – dječjoj skupini koja okuplja velik broj mališana.

1986. godine 11 okupljenih entuzijasta i zaljubljenika u kulturnu baštinu osnovalo je KUD Lipovac, od tada do danas djeluju u cilju njegovanja tradicionalne baštine, ali i koreografiranog folklora. U radu društva postojao je kratki prekid za vrijeme Domovinskog rata, no od 1995. godine aktivni su sudionici kulturnog života. U KUD-u je za sada 40-ak članova i 20-ak djece. Dječja skupina djeluje od 2005. godine i broje više od 40 nastupa.

Teško je ostati uspješan, pogotovo s malim financijskim sredstvima, no ako postoji ljubav sve se može, a bez zaljubljenosti u KUD, cijela priča ionako nema smisla, kaže tajnik Petar Malović.

Dječji folklorni susreti ove će godine u Generalskom Stolu biti održani krajem rujna, a prije toga u planu je odlazak na Vinkovačke jeseni 14. i 15. rujna. Osim toga članovi KUD-a Lipovac imaju u planu nastup na manifestaciji Jesen u Lešću, organziraju svoj Božićni koncert, a sudjelovat će i na večeri Selskih gucov.