web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Na novom izdanju filmske Revije i Festivala čak 78 filmova; o najboljima odlučuje šest filmaša

KARLOVAC – Od 11. do 14. rujna traje 18. Filmska revija mladeži i 6. Four river film festival kojeg svi mladi zaljubljenici u film vrlo rado posjete. Baš u Karlovcu srednjoškolcima će ocjene davati čak tri filmska profesora, člana stručnog ocjenjivačkog suda, jer 78 filmova s pet kontinenata nije mala stvar. U četiri festivalska žuta dana u kojima će se i filmska traka izlizati uvijek budno i stručno oko morat će imati upravo ovi profesori- žiri. Kao i svake godine i ove će upravo oni odlučivati o devet od ukupno jedanaest nagrada, a to su: po jedna nagrada, posebno u Revijskom, posebno u Festivalskom djelu u svakoj od kategorija animiranog filma, dokumentarnog filma, igranog filma, u kategoriji slobodnog stila među nacionalnim filmovima te o onoj glavnoj za najbolji film- Grand Prixu koji ujedinjuje i Reviju i Festival.

Naše boje ove će godine predstavljati Daniel Kušan, sin jednog od naših najpoznatijih pisaca Ivana Kušena. „Koko i duhovi” samo je jedna od uspješnica oca pisca koju je prije dvije godine ekranizirao upravo Daniel. U prvim redovima Danielu će praviti društvo i jedna Amerikanka. Radi se o Maureen Carrigg, profesorici video produkcije i novih medija na Sveučilištu u Wayneu u Nebraski. Iskusna poznavateljica filma osim u sedmoj svjetskoj umjetnosti uplela je prste i u produkciju reality showova, a trenutno surađuje na nekoliko dokumentarnih projekata za američku javnu televiziju.

U žutu priču možda se najviše uklapa sljedeća članica žirija- Njemica Vera Schöpfer. Nakon diplome na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu odlučila je svo svoje znanje prenijeti na mlađe generacije. Sudjelovavši na brojnim projektima namijenjenim tinejdžerima, Vera je upoznala njihov svijet i odlučila stvoriti web stranicu www.screenagers.de koji okuplja mlade filmoljupce Njemačke, ali i šire.

Možda se baš na toj stranici za mlade našao i član kolokvijalno rečeno malog žirija- trojca uspješnih srednjoškolaca koji odlučuje o najboljem filmu koji promiče nenasilje i dodjeljuje nagradu Žuta zastava. Tako će natjecatelji morati osvojiti srce prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa. Thijs de Block je student režije na RITS školi u Bruxellesu. Nakon što će četiri dana biti dio karlovačke filmske žutice, ovaj budući režiser nastavlja raditi na svojem projektu. Radi se o filmu kojim će diplomirati na priznatom fakultetu. Rame uz rame mladog Thijsa sjedit će i Norvežanka Jorunn Oluassen. U lipnju prošle godine koordinatorica Festivala i Revije, Marija Ratković Vidaković posjetila je upravo njen grad. Naime, Tromso je bio domaćin prvog Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih, a šatafetu je ove godine predao Karlovcu prilikom čega je i dogovoreno samo gostovanje ove studentice medija i komunikacija. Početak cijele priče o žirijima počeli smo s režiserom filma „Koko i duhovi”, a završavamo s glavnim glumcem istoimenog filma. Antonio Parač 15-godišnji je Zagrepčanin koji će svojim glumačkim znanjem sigurno dobro moći procijeniti tko zaslužuje nagradu – Žuta zastava.

78 filmova, 5 kontinenata i 6 filmskih virtuoza koji unatoč žutoj filmskoj groznici svih četiri dana moraju držati sve konce u rukama.