web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Zdenko Močnik: “Htjeli smo mrkvu, dobili smo samo batinu”

KARLOVAC – Akcija za obranu hrvatskog sela traje i dalje, unatoč tome što su se prosvjednici povkli, pravna bitka se nastavlja, a poljoprivrednici Karlovačke županije priključili su se Stožeru za obranu poljoprivrede koji je prije dva tjedna osnovan u Bjelovaru, kaže predsjednik Udruge proizvođača mlijeka KIM Zdenko Močnik.

Pokušvamo dokazati da u poljoprivredi postoje pravila igre kojih se svi čimbenici u procesu moraju pridržavati, lani smo zakinuti za 36% poticaja koji nisu isplaćeni, jer novca nema. Podržavali smo ulazak u Europsku uniju, jer smo mislili da će se igra odvijati prema pravilima, no umjesto mrkve dobili smo samo batinu, kaže Močnik.


zdenko_mocnik

 

Svrha poticaja nije niti je ikad bila bogaćenje seljaka, mi ne punimo džepove, u proizvodnju ugrađujemo sve što dobijemo. Poljoprivreda bez poticaja ne može opstati ni u jednoj državi, a na ovakav način kojim se u Hrvatskoj radi poljoprivrednici ne vide izlaz. Drastičan je pad količine proizvodnje i broja poljoprivrednih gospodarstava, što je očito i u našoj županiji.

Osobno smatram da prosvjedi usred turističke sezone nisu pravi način, ni trenutak, ako smo se izjasnili da smo poljoprivredna i turistička zemlja, kaže Močnik, te dodaje kako stočari nemaju vremena za prosvjede. Radimo sa stalnim gubicima, osobno imam 20 kuna gubitka po kravi dnevno, dodaje.

Pravna ekipa koja će proučiti europske odredbe s tužbom će ići prema Vrhovnom sudu, ali i prema Bruxellesu, završava Močnik, te kaže kako su i vremenske prilike ove godine protiv njih, suša, žega i vrućina utjecali su na to da ćemo morati kupovati hranu za stoku, čime i kako, ne znamo.