web karijera 1160*120
web struka 1160*120

SSSH protiv prijedloga izmjena Zakona o radu

KARLOVAC / ZAGREB – Javna rasprava o izmjenama Zakona o radu traje do 15. rujna. Stajalište Saveza samostalnih sindikata Hrvatske je da postojeći Zakon ne treba mijenjati, jer je fleksibilan i usklađen sa Europskom unijom. Svim sredstvima borit ćemo se protiv traženih izmjena, kaže povjerenik SSSH za Karlovačku županiju Nikola Badovinac.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić mimoišao je sindikate kao važan čimbenik radnog zakonodavstva i donošenja istog, što je neprimjereno, kaže Badovinac.

Zakon je fleksibilan za poslodavce i što se tiče otpuštanja, godišnjih odmora, otpremnina, tehnoloških viškova i svih ostalih čimbenika, smatra Badovinac.

Sadašnji Zakon funkcionira, tamo gdje postoje kolektivni ugovori on nije upitan, stoga pozivamo Vladu da donese uredbu kojom bi Kolektivni ugovori postali obveza, te gdje bi bilo definirano sve što je važno poslodavcima, a osobito organizacija posla.

Trebamo sjesti i razgovarati, dodaje Badovinac, te kaže kako ne treba mijenjati dobre propise, u Hrvatskoj nije izvanredno stanje, te nam nisu potrebni takvi koraci. Radnička prava se ionako krše svakodnevno.

Danas je u Hrvatskoj propisano 40 satno tjedno radno vrijeme, sa mogućnosti 8 sati prekovremenog rada, a dozvoljena je i preraspodjela posla, stoga ne vidim gdje je problem poslodavcima, završava Badovinac.