web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih ove godine u Karlovcu

KARLOVAC – 18. filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival – nacionalni i internacionalni filmski spektakl uskoro počinje. Po sedmi put organiziran pod budnom palicom Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, ova tvornica filma ne gubi na snazi već raste i širi svoju mrežu, sada snažniju nego ikada prije, a počinje 11. i traje do 14. rujna.

I ove će godine filmoljupci koristiti sve svjetske jezike i pisma, a svoja će iskustva imati priliku izmijeniti i putem drugog Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih od 9. do 12. rujna. Prošlogodišnji domaćin Seminara i priznatog North Youth Film Festivala, norveški grad Tromso, štafetu je ponosno predao Karlovcu.

Tako će dva dana prije samog početka Revije i Festivala, Karlovac dobrodošlicu poželjeti sudionicima Seminara, čiji su ovogodišnji fokus filmski festivali posvećeni stvaralaštvu mladih. Na taj način sudionici Seminara imaju prva dva dana svoj mir i apsolutno se mogu usredotočiti na rad, dok se posljednja dva dana mogu upoznati, kako s mladim autorima, tako i s njihovim voditeljima koji će posjetiti Reviju i Festival.

Na Seminaru će sudjelovati po jedan predstavnik 18 europskih filmskih festivala koji u sebi sadržavaju segment filmova mladeži ili su u potpunosti posvećeni filmovima mladeži, a svi oni dolaze iz dvanaest europskih zemalja. Sudjelovat će i medijski pedagozi iz zemalja u kojima je filmsko stvaralaštvo mladih posebno aktivno.

Seminar obuhvaća 5 tema: kako poboljšati suradnju među filmskim festivalima posvećenim filmovima mladeži, program festivala mladeži kao platforma za nastavu medijske kulture, značaj festivala za lokalne sredine u kojima se isti održavaju, kako filmski festival mladeži možemo učiniti sponzorski interesantnim te koja je dodana vrijednost filmskih festivala.

Seminar uključuje pojedinačne prezentacije svih sudionika, rad u grupama na gore navedene teme, te okrugli stol kojim će se cijeli Seminar zaključiti. Ovakva okupljanja u internacionalnom okruženju uvijek su inspiracija za nova kreativna rješenja, napredak u radu te izvrsna platforma za razmjenu iskustava.

Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih podupire program Mladi na djelu, program Europske unije namijenjen mladima i organizacijama aktivnim u radu s mladima u razdoblju od 2007. do 2013. godine.