web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Karlovački akvarij u novoj fazi – potpisan ugovor s arhitektima; idejno rješenje za 60 dana

KARLOVAC – Projekt karlovačkog slatkovodnog akvarija koji bi trebao niknuti na obali rijeke Korane polako, ali sigurno, napreduje. Danas je tako potpisan ugovor s tvrtkom Studio 3LHD za izradu tehničke dokumentacije, odnosno idejnog i glavnog projekta.

Kako bi mogao izgledati budući KAquarium mogli bismo znati za 60 dana koliko traje izrada idejnog rješenja, dok bi sva dokumentacija, uključujući i građevinsku dozvolu trebali biti završeni za pet mjeseci. Predviđa se da bi konkretni fizički radovi mogli započeti već u proljeće iduće godine.

– Logika KAquariuma se veže na logiku Karlovca kao grada susreta igrada na četiri rijeke, kaže gradonačelnik Jelić.

Vrijednost ukupnog projekta je 3,5 milijuna eura dok je danas potpisani ugovor “težak” milijun kuna s PDV-om, od čega je 80 posto sredstava osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja. Tvrtka kojoj je povjeren ovaj zadatak zaslužna je, između ostalog, za projektiranje splitske rive, kao i akvarija u Dubrovniku. Karlovački akvarij, kažu, za njih predstavlja velik izazov.

Jelić također hvali ovaj projekt i kaže da “prednjači u svakom slučaju” te očekuje da će Karlovac biti prvi grad u Hrvatskoj koji će “pokupiti” novac iz strukturnih fondova Europske unije.

– Sigurno je da je ovo projekt broj jedan u Hrvatskoj, brzo se razvija, kaže prvi čovjek grada i dodaje “ako ijedan grad na kugli zemaljskoj ima pravo na ovakav projekt to je grad sa četiri rijeke i grad koji putem rijeka ima vezu s drugim gradovima u regiji. Ozljem preko Kupe, Slunjem preko Korane, Dugom Resom preko Mrežnice, a Dobrom s Ogulinom”.

Prema idejnom projektu predviđa se gradnja deset velikih bazena od po 25 kubika, trideset bazena za endeme, karantenske bazene, vodeni labirint, Kneippove staze zdravlja i brojni popratni sadržaji. I sve to na površini od 600 četvornih metara.

kaquarium_lokacija