web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Međunarodni je dan nestalih osoba – naša zemlja traga za 2.500 osoba

HRVATSKA – Ujedinjeni narodi 30. kolovoza proglasili su Međunarodnim danom nestalih osoba. Danas se prisjećamo osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati. U Hrvatskoj se trenutačno nestalima vodi oko 2500 osoba, dok se najveći broj, njih čak 70 posto ili oko 1 700 osoba, odnosi na osobe nestale tijekom Domovinskog rata.

Evidenciju nestalih osoba vodi Ministarstvo unutarnjih poslova putem posebne Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO), koja je objavljena na internetskoj stranici Ministarstva, ali i na stranicama svih policijskih uprava. NENO sadrži profile nestalih osoba na području Republike Hrvatske za kojima policija traga, a za koje postoji bojazan da im se nešto dogodilo, uz kratki opis okolnosti pod kojima je osoba nestala.

Najstarija prijava u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba je iz 1961. godine. Riječ je o Justini Petje koja je posljednji put viđena 5. studenoga 1961. u Zagrebu, a okolnosti nestanka nisu poznate.

U posljednjoj godini, od 29. kolovoza 2012. do 29. kolovoza 2013. policiji je prijavljen1721 nestanak, a u istom razdoblju pronađeno je 1713 osoba.

Svakako pogledajte češće profine na stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba jer ukoliko ste nekoga vidjeli ili imate informaciju o nestalima, sve podatke možete dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji ili na e-mail nestali@mup.hr.

Podatke možete dostaviti i preko on line obrasca ”Imate informaciju o nestalom? Ispunite obrazac”.