KABA

Od 1. siječnja Zakon o inkluzivnom dodatku stupa na snagu

KARLOVAC / ZAGREB – Ministarstvo socijalne politike i mladih još je u lipnju pustilo u raspravu teze o Zakonu o inkluzivnom dodatku, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine. Čitav niz godina osobe s invaliditetom čekaju rješavanje ovog problema, a skeptični su prema novom Zakonu, dok ne vide hoće li se doista provoditi.

Najveći problem osoba s invaliditetom je financiranje, odnosno status i položaj u društvu, osobe s invaliditetom prema dosadašnjem Zakonu imaju primanja za tuđu njegu i pomoć u iznosima od 350 do 500 kuna, neki su uspjeli ostvariti tisuću kuna, a oni koji su pravo ostvarili u bivšem sustavu imaju tri do četiri tisuće kuna, kaže tajnik Udruge slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije Mirsad Bećirović. Potrebno je naći neku sredinu i svima omogućiti normalan život, dodaje.

Velik problem je integracija osoba s invaliditetom u društvo, kaže Bećirović, te dodaje da su sudjelovali u raspravama oko novog Zakona, te je najavljeno kako će biti napravljena revizija svih osoba s invaliditetom kako bi se utvrdio njihov pravi broj. Recimo da u Hrvatskoj ima gotovo pola milijuna ljudi koji se vode u ovoj skupini. Podržavamo reviziju, jer je ona nužna, kaže Bećirović.

Recimo još kako bi prema objavljenim tezama, inkluzivni dodatak bio novo materijalno pravo koje bi zamijenilo dosadašnja četiri prava – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, naknadu do zaposlenja te doplatak za djecu s težim oštećenjima zdravlja. Međutim, iznos inkluzivnog dodatka neće biti prosti zbroj tih prava, nego će se određivati za svaku osobu pojedinačno ovisno o količini tuđe pomoći koja joj je potrebna u svakodnevnom životu.