KABA

Akcija Zaklade Ana Rukavina danas u Karlovcu

KARLOVAC – Nakon kratke ljetne stanke Zaklada Ana Rukavina nastavila je s akcijama upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a svaka akcija nosi poruku – lijek je u nama!

– Time Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo „lijek” kojim možemo spašavati živote jer upisom u Registar postajemo potencijalnim spasiteljem života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži, kazala je Mirta Vrančić, voditeljica Ureda Zaklade Ana Rukavina na današnjoj akciji u Karlovcu.

Akciji su se mogle priključiti sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, a bilo je potrebno ispuniti pristupnicu i kratki zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju. Akcija upisa održana je u Knjižnici i čitaonici za mlade. U prvih pola sata akcije u Registar se upisalo više od 10 osoba.

Zaklada Ana Rukavina s radom je krenula 2007. godine nažalost nakon Anine smrti, koja je potaknula cijelu Hrvatsku. Do danas na svim akcijama prikupljeno je više od 40.000 članova. Hrvatski Registar dio je svjetskog registra, a do sada je izdano 36 transplantanta za pacijente u Hrvatskoj i za one u inozemstvu. Sljedeća akcija Zaklade Ana Rukavina je naredni petak u Korenici i Perušiću rodnom mjestu majke Ane Rukavine.