KABA

Mihajlović: “Ako smo gladni, nije bitno na kojem jeziku su ploče na ustanovama”

KRNJAK – Postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru svakako je tema koja je obilježila prošli tjedan. U Karlovačkoj županiji organizirani su skupovi podrške Vukovarcima, a mi smo u općini Krnjak provjerili kakva je situacija s dvojezičnim pločama koje su tamo postavljene.

Krnjak je općina u kojoj zajedno žive pripadnici manjina, te doseljeni Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Problema na nacionalnoj osnovi nije bilo, nedavno je sa zgrade općine otuđena zastava srpske nacionalne manjine, ali to je incident koji nije pravilo i za osudu je od strane svih, kaže načelnik općine Dejan Mihajlović koji ima stav i o događanjima u Vukovaru.

Vukovar jest specifična sredina, no politika je ipak odigrala ključnu ulogu, na ovaj način pažnja javnosti pokušava se skrenuti sa važnijih problema u kojima se nalazi država, smatra Mihajlović.

Svi mi Hrvatsku doživljavamo kao svoju državu, nitko od pripadnika nacionalnih manjina nije prijetnja stabilnosti, a podsjeća Mihajlović i da su mnogi njegovi sunarodnjaci dali život za Hrvatsku, stoga na situaciju u Vukovaru gleda kao na politizaciju i skupljanje jeftinih političkih bodova.

Mislim da se trebamo okrenuti budućnosti i snage usmjeriti na razvoj gospodarstva, jer ako smo gladni, onda je svejedno na kojem jeziku su ploče na ustanovama, kaže Mihajlović.

Svi imamo iste egzistencijalne probleme, pogotovo u kriznom vremenu u kojem su mnogi bez zaposlenja. Na terenu se ljudi slažu, a onda dođu političari i nastanu problemi, kaže Mihajlović.

Svima nam cilj mora biti isti: razvitak države, kaže, te dodaje da je Hrvatska sada članica Europske unije i pita znači li to da su Hrvati sada manjina u Europi. Svatko zna tko je i što, ne treba se toga stidjeti, moramo poznavati svoju kulturu i običaje, kao i kulturu drugih naroda, no primaran nam svima treba biti gospodarski razvitak prostora na kojem živimo, zaključuje Mihajlović.