KABA

Kugla je bačena – otvorena 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival

KARLOVAC – Kugla je bačena – Žamor, žuta boja i prepuno kazalište Zorin dom označili su još jednom početak najžuće filmske manifestacije – 18. Filmske revije mladež i 6. Four River Film Festivala. Poznata nasmijana lica prošetala su se daskama koje život znače pretvorivši ih još jednom u filmsku platformu na kojoj će se sljedeća četiri dana prikazivali filmski uradci srednjoškolaca iz cijelog svijeta.

– Njemački povjesničar William Pehle obilježio je početak kuglanja u Njemačkoj u 300toj godini, a kuglalo se i u Engleskoj u 14. stoljeću. Kažu: ‘Povijest je majka znanja!’, pa eto kugla se i u Karlovcu od 11. do 14. rujna. Filmsko stvaralaštvo u Karlovcu nema toliku povijesti, no o sve većoj popularnosti Revije i Festivala na prostoru Hrvatske, ali i regije i svijeta govori podatak o broju prijavljenih filmova – 307 prijavljenih filmova, što u Revijskoj, što u Festivalskoj konkurenciji, zadalo je selekcijskoj komisiji puno posla. No unatoč velikoj konkurenciji filmski trio gušt u sastavu profesorice hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić, poznatog filmskog kritičara Boška Picule i filmskog redatelja i autora nedavne uspješnice “Zagonetni dječak” Dražena Žarkovića izdvojilo je 40 filmova koji će se natjecati u nacionalnom, odnosno Revijskom programu te njih 38 u međunarodnom – Festivalskom programu, ponosno je naglasila voditeljica Danijela Trbović.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić je zaključio kako je festival poput ovog uistinu pravi most između istoka i zapada, svojevrsni jezik koji nadilazi sve jezike.

Bez čunjeva kao poklona nije ostao niti žiri u sastavu Maureen Carrieg – profesorica filmske umjetnosti i novih medija na Wayne State Collegu u Nebraski, Vera Schoepfer – filmska redateljica i voditeljica filmske družine Screenagers te domaći redatelj Daniel Kušan. 78 filmova borit će se u četiri kategorije za 11 nagrada, a tko će srušiti sve čunjeve i osvojiti glavnu nagradu Grand Prix saznat će se u subotu…

Na sve ove brojke i događanja najponosnije su i one najzaslužnije za održavanje Revije i Festivala – Vera Robić Škarica i Marija Ratković Vidaković iz Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac koje su također pozdravile sve okupljene i zaključile kako se Revija održava u Karlovcu već sedmu godinu, dok je Festival uslijedio godinu dana kasnije i iako mnogi smatraju da je sedma godina braka kritična, za organizatore je baš suprotno bila puna poticaja. Došlo je do smjene generacija koja se više manje uspješno prebrodila i punim jedrima krenulo se dalje – u nove Revije i u nove Festivale.

Iza nas je već jedna natjecateljska projekcija, a ispred nas tri dana bogatog filmskog sadržaja. Danas filmoljupci imaju priliku pogledati tri projekcije natjecateljskog programa u 9, 11 i u 19 sati, a najmlađi će moći uživati u dječjem animiranom filmu Igor u programu Filmski 5+ u kinu Edison u 10 i 30 sati. Dan ćemo završiti popratnim programom Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? na Starom gradu Dubovcu i to prikazivanjem filma prošlogodišnje dobitnice nagrade za najbolji dokumentarni film Jude Chehab – Netko iz Bejruta. U slučaju kiše program se seli u Zorin dom.