KABA

Mihajlović: “Netko želi poremetiti odnose i podići tenzije dvaju naroda”

KRNJAK – Sinoć iza 22 sata sa zgrade općine Krnjak skinute su ploče s dvojezičnim natpisima. Na ovaj događaj osvrnuli su se načelnik Dejan Mihajlović i zamjenik karlovačkog župana Siniša Ljubojević. Osudili su ovaj čin rekavši da netko želi poremetiti odnose i podići tenzije dvaju naroda te pozivaju sve sunarodnjake da se nedaju isprovocirati pojedincima. Također pozivaju institucije da odrade svoj posao i pronađu krivce.

Važno je reagirati kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali, kaže Ljubojević, te dodaje da je ovaj čin štetan za općinu, županiju, ali i čitavu državu. Ne uništava se samo imovina, već i ugled Republike Hrvatske. Vjerujem da će uskoro biti postavljene nove ploče, kaže Ljubojević.

Ustavni zakon koji propisuje postavljanje dvojezičnih ploča na snazi je od 2003. godine, a u općinama Krnjak i Vojnić ploče su već gotovo šest godina, dodaje, te kaže da za vandale nema mjesta, ma koje nacionalnosti oni bili. Uvjeren sam da većina Hrvata podržava provođenje Zakona ove zemlje, kaže Ljubojević.

Obojica kažu kako ovaj događaj nije povezan sa nogometnom utakmicom na kojoj je osvanuo ćirilićni natpis, a Mihajlović podsjeća da u ovoj općini živi 68% pripadnika srpske manjine.

U Hrvatskoj Srbi žive više od 400 godina, dio smo kulture i povijesti ovih prostora, te to treba prihvatiti, smatra Ljubojević.