KABA

Stotinjak bicklista obilježilo Europski tjedan kretanja

KARLOVAC – Biciklijadom središtem grada u Karlovcu je danas završio Europski tjedan kretanja. Europski tjedan kretanja pokrenut je 2002. godine u sklopu kampanje „U gradu bez mog automobila”, a biciklijadu su s Gradskom upravom organizirali članovi Sportsko-rekreacijskog kluba Pedala laganini.

Cilj akcije je potaknuti građane na drugačiji način kretanja u urbanim sredinama, naročito na smanjenje korištenja automobila u svakodnevnom kretanju. Gust gradski promet donosi niz opasnosti i štetnosti; smanjuju se zelene površine i prostori za pješake, bicikliste i ostale sudionike u prometu, zagađuje se okoliš i pogoršava kvaliteta zraka, te povećavaju buka i stres. Upravo zato već nekoliko godina Karlovčani barem na jedan dan bicikliraju gradom. Na više kretanja Karlovčane je pozvala i zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković.

Tura duga gotovo 9 km krenula je ispred zgrade Gradske uprave i nakon dva kruga po gradu završila na Sportsko rekreacijskom centru Korana. Među stotinjak sudionika našli su se biciklisti svih generacija. Čak je i najmlađi, 4-godišnji Lovro, hrabro odvozio turu do kraja. Biciklisti su se okrijepili uz hranu i piće, a u tomboli su osvojili i brojne nagrade. Onu najvrijedniju, sklopivi bicikl, koji je za najsretnije osigurao Grad Karlovac, osvojio je Luka Mataković.

Projekt „U gradu bez mojeg automobila” prvi put je održan u Francuskoj 1998. godine, a slijedeće godine proširio se Europom promovirajući pješačenje i vožnju biciklom. Grad Karlovac uključio se kao jedan od prvih hrvatskih gradova u obilježavanje akcije još 2000. godine. Od tada svake godine Karlovčani ovaj dan tradicionalno obilježavaju biciklijadom i zatvaranjem užeg centra grada za promet.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/biciklijada_kretanje/*{/rokbox}