KABA

Lažni diplomanti bez pravnih sankcija

KARLOVAC – Epidemija lažnih diploma Karlovac je zahvatila početkom 2012. godine kada je otkriven prvi slučaj, od tada do danas ukupno su pronađene 23 lažne diplome, po jedna u Gradskoj upravi, Dječjem vrtiću, Zorin domu, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, Radio Karlovcu, Mladosti i Inkasatoru, dvije u Zelenilu, 3 u ViK-u te 11 u Čistoći. Čini se kako nitko od njih za svoj čin neće odgovarati.

Pitanje lažnih diploma prva je pokrenula Snježana Kirinić (laburisti) koju je zanimalo što će grad poduzeti vezano uz lažne diplomante i hoće li netko odgovarati za nastalu štetu.

Proces o kojem smo govorili kada su u pitanju lažne diplome konačno je završen, kaže pak gradonačelnik Jelić. Poražavajuć je podatak da brojka lažnih diplomanata prelazi 3 % u sustavu od 600 zaposlenih, smatra gradonačelnik.

Protiv “gradske” diplome pokrenut je sudski proces, a što se tiče tvrtki njima je dano na procjenu što će učiniti.

Na pitanje kolika je financijska šteta učinjena gradu, nije bilo konkretnog odgovora.

U ovakvim slučajevima pravna struka kaže da štete nema, odnosno ne može se utvrditi postupcima , stoga ih je upitno pokretati jer bi se samo stvorili troškovi, naime razlika u plaći nije ono što bi se moglo utvrđivati kao objektivna šteta, zaključuje gradska pročelnica Marija Jelkovac.