janko_sculac

  • September 30, 2013
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Svjedoci smo da su posljedice Domovinskog rata još uvijek vidljive u našoj županiji. Turanj je svakako simbol obrane Karlovca, no danas ovo naselje počinje jedan sasvim nov život, kuće su obnovljene, izgrađen je novi vrtić. Čini se kako samo Muzej Domovinskog rata podsjeća na najteže dane, no to nije baš tako.

Obiteljska kuća Janka Šćulca danas, 18 godina od Oluje izgleda kao da rat nikada nije završio. Janka Šćulca možemo smatrati žrtvom hrvatske birokracije. Naime jedno od objašnjenja zašto samo ova kuća nije obnovljena jest to da Šćulac nije živio u njoj kada su krenula ratna zbivanja, iako je sam naveo da bi se vratio na rodno ognjište kada bi ono bilo obnovljeno.

I dok je predsjednik Ivo Josipović početkom godine izjavljivao kako je Zakon koji je tražio da se u kućama što ih je država obnovila mora deset godina živjeti prije mogućnosti prodaje zastario i vrijeme je da ga se mijenja, postavlja se pitanje što s ljudima koji još nisu ni ostvarili pravo obnove.

U Jankovoj kući tijekom ratnih djelovanja bila je “Kafana kod Četnika”, što govori i latinični natpis na srušenom objektu.Odbijenica za odbijenicom i tako već čitav niz godina, nisam jedini koji je s Turanjskog područja bio na privremenom radu u Njemačkoj dok je počeo rat, svima su kuće obnovljene, zašto nije i moja, pita se Janko.

Dodajmo još kako kuću nisu srušili neprijatelji, već Hrvatska vojska koja je gađala četnički štab. Naša državna birokracija već je u toliko slučajeva dokazala svoju brzinu i volju da pomogne svojim građanima, da možemo biti sigurni da će i ova priča imati sretan završetak.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/janko_sculac/*{/rokbox}