KABA

Predstavljen projekt ”I ja se mogu baviti poduzetništvom”

KARLOVAC – Kraj jednog i početak drugog projekta iz Comenius Regio programa, bile su teme konferencije za novinare održane u Uredu župana Karlovačke županije. Projekt ”Ljubičice u školama” tako je doživio svoj završetak, a početak projekt ”I ja se mogu baviti poduzetništvom”.

Projekt ”Ljubičice u školama” regije Taurage i Karlovačke županije sa partnerima iz Litve i Hrvatske, trajao je dvije godine – od 2011. do 2013. godine, a konačan rezultat projekta je priručnik za djecu, roditelje i pedagoge o suzbijanju nasilja među djecom i mladima budući da prevencija nasilja ima prioritetno značenje, a to su prepoznali i partneri na projektu, kazao je župan Ivan Vučić.

Završna aktivnost projekta je predaja opreme školama. OŠ Dragojla Jarnević i OŠ Draganić dobile su laptop, a OŠ Grabrik i Prva osnovna škola Ogulin fotoaparat. No već je krenuo novi projekt naziva ”I ja se mogu baviti poduzetništvom”, a ovoga puta partneri su iz Poljske, a u Hrvatskoj su to Ekonomsko turistička škola Karlovac, Srednja škola Slunj, OŠ Ivana Brlić Mažuranić iz Ogulina i udruga Zvono uz Kupu.

Osnovni cilj promocija poduzetništva među djecom i mladima, kako bi ih potaknuli u ovim vremenima krize da budu kreativni te razmišljaju o poduzetništvu, ispričala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za europske poslove, međunarodnu i regionalnu suradnju Eva Sobotik-Pavan.

Na taj način potiču se i škole da same budu spremne raditi na projektima, odnosno da dođu do vlastite ideje za projektom kojeg će aplicirati uz pomoć županije. Tako će biti organizirane dvije međunarodne konferencije, jedna u poljskoj regiji Igolomia, a druga u našoj županiji, te niz aktivnosti vezane uz poticanje djece na poduzetničke aktivnosti kao što su program ”Prati moju sjenu” gdje će učenici posjećivati obrtnike i poduzetnike, zatim održavanje natječaja ”Najbolja poslovna ideja i plan”, raznih seminara, radionica i slično, objasnila je pročelnica Sobotik-Pavan.

Vrijednost projekta je 75 tisuća eura, a dvije zemlje novac dijele po pola. S obzirom da je Hrvatska članica EU, tako je Karlovačka županija na ovom projektu koordinator, odnosno vodeći partner projekta kojim će se implementirati poduzetništvo u osnovne i srednje škole kako bi djeca postala što aktivnija, a ne samo pasivni promatrači u ovom vremenu krize.