KABA

140 godina pruge Karlovac – Rijeka

ZAGREB/KARLOVAC – Tijekom mjeseca listopada HŽ infrastruktura obilježava nekoliko važnih obljetnica nizom prigodnih događanja u više gradova, između ostalog obilježava se 140. obljetnica pruge Karlovac – Rijeka. Prvi vlak iz Karlovca prema Rijeci krenuo je 23. listopada 1873. godine.

Povodom obljetnice riječke pruge, zainteresirani posjetitelji 12. listopada moći će razgledati karlovački željeznički kolodvor i ložionicu gdje će ih nekadašnji zaposlenici upoznati s nekadašnjim načinom rada u toj radionici koja je dio kompleksa zaštićenog spomenika kulture. Također, na kolodvoru Brod Moravice bit će postavljena interpretacijska ploča s važnim detaljima iz povijesti riječke pruge. Postavljanje ploče predviđeno je 18. listopada.

HŽ infrastruktura obilježava i 151. obljetnicu dolaska prvog vlaka u Zagreb. Tako je Hrvatski željeznički muzej danas organizirao Dan otvorenih vrata. Muzej će biti otvoren za javnost, a bit će organizirani i obilasci vanjskog postava. Dan otvorenih vrata prvi je u nizu događanja koje od početka mjeseca pa do 25. listopada HŽ Infrastruktura organizira u povodu 5. listopada – Dana Hrvatskih željeznica. Dan Hrvatskih željeznica obilježava se 5. listopada u znak sjećanja na odluku koju je Hrvatsku sabor donio 5. listopada 1990. a, kojom su osnovane Hrvatske željeznice te su prvi put sve pruge na području Hrvatske organizirane pod jedinstvenom upravom.