KABA

Svake godine 800 novooboljelih u Karlovačkoj županiji

KARLOVAC – Rak debelog crijeva jedan je od dva najčešća raka, a u Hrvatskoj je drugi uzrok smrtnosti. Uz njega tu su rak dojke i vrata maternice koji zahvaćaju sve više žena, a te tri vrste se zapravo najlakše mogu izlječiti, ukoliko se otkriju na vrijeme. Stoga se i krenulo s nacionalnim kampanjama za rano otkrivanje raka, čija je promocija održana danas u Karlovcu.

Karlovačka županija ne razlikuje se znatno od podataka na nacionalnoj razini. Svake godine u našoj županiji broj novooboljelih od raka kreće se oko 800, a umire 400 do 500 osoba. To je ono čime nismo zadovoljni kada postoje metode da se smrtnost od raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice smanji, kazala nam je dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Naime Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva odnosi se na osobe od 50. do 74. godine, gdje se na kućnu adresu osobama šalju testovi za otkrivanje nevidljive krvi u stolici, a koje su česti prvi znakovi raka. Prvi pregled dojke, odnosno mamografiju uz koju je obavezno napraviti i ultrazvuk, svaka žena treba obaviti između 38. i 40. godine života, a papa test barem jednom na godinu.

Valja nagalsiti da je nedopustivo uz sve ove preventivne metode, da žene umiru od raka dojke ili vrata maternice, poručuje dr. Hranilović.

Oboljevanje od raka debelog crijeva je u porastu kod oba spola, na što djelomično utječe i način života, odnosno nepravilna prehrana, pušenje te nedostatak kretanja. Odazvi na pregled ranog otkrivanja raka debelog crijeva nije zadovoljavjuć, stoga je danas i postavljen model debelog crijeva s prikazom promjena koje liječnik može opaziti kolonoskopijom, koja upozorava na važnost prevencije te bolesti.

Odaziv na mamografiju je dobar, ali zabrinjavajuća činjenica je da se on otkriva kod sve mlađih žena, mlađih od 30 godina, ispričala nam je voditeljica Udruge žena liječenih od raka dojke Europa Donna – Agata Karlovac, Zdenka Zlonoga. Kaže i kako mlade žene uz odlazak na kemoterapiju, odlaze i dalje na posao, moraju čuvati, djecu, paziti na obitelj. Za bolovanje su im odobrena tek 2 mjeseca, dok je ono prije trajalo 2 godine. Ne prihvaća svako bolest i liječenje jednako, ali svima je potreban mir te vrijeme za sebe, poručila je Zlonoga.

Upravo zato valja razmišljati o zdravlju. Možda su vam posao i užirbani životni ritam sada opravdanje za odlazak liječniku na pregled, ali nemojte si dopustiti da vam jednoga dana bude prekasno.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/nacionalni_programi_raka/*{/rokbox}