KABA

Karlovčani se prisjećaju 4. listopada 1991. i prvog napada na grad

KARLOVAC – Karlovac i njegovi stanovnici danas se prisjećaju jednog od najtežih dana iz njegove novije povijesti. Prije 22 godine, 4. listopada 1991. godine počeo je neprijateljski topnički napad na Karlovac.

Rat je za Karlovčane toga dana postao surova stvarnost, sirene koje pozivaju na opasnost i boravak u skloništima postali su svakodnevnica. Iz dana u dan sugrađani su brojali nove mrtve i ranjene.

Rat je pred vratima Karlovca bio već tog vrućeg i napetog ljeta 1991. godine. Dragovoljci iz grada odlazili su na ratište u Topusko, a u samom gradu iz vojarni se čulo prijeteće zveckanje oružja. Napetost je rasla iz dana u dan, a onda, tog 4. listopada grad je po prvi puta zasut sa više stotina topničkih i minobacačkih granata. Razaranja su se nastavila i nekoliko narednih dana. Od 4. do 8. listopada broj mrtvih popeo se na 33, od čega većina civila. Istodobno, kroničari su zabilježili gotovo dvije stotine ranjenih.

I dok su civili ginuli u gradu, na Slunjskim brdima i Turnju pripadnici 110. brigade Zbora narodne garde odbijali su napade pobunjenih Srba potpomognutih jugoslavenskom vojskom. Nasuprot brojčano nadmoćnom i daleko opremljenijem neprijatelju, koji je raspolagao i zračnom potporom, stajale su dvije bojne 110. brigade, od kojih jedna nije bila niti popunjena, te pripadnici policije. Branili su južne prilaze gradu u gotovo bezizlaznoj situaciji gdje su bili u okruženju JNA, odnosno između vojarni Logorište, Gornje Mekušje i Kamensko, te poligona Cerovac. Iza leđa bile su snage JNA još uvijek smještene u samom središtvu grada.

Pored gradskog središta granatiranja nisu bila pošteđena niti sela u okolici. Na Turanju početkom studenog 1991. godine nije bilo niti jedne cijele kuće. Tisuće ljudi iz protjerane iz svojih domova, a mnogi su ubijeni na kućnom pragu. No, čvrsta crta obrane bila je uspostavljena i Karlovac je obranjen.

I učenici i nastavnici osnovne škole Turanj te mještani ove karlovačke gradske četvrti prisjetit će se toga zasigurno najtežeg datuma iz svoje povijesti – četvrtog listopada, kada je prije 22 godine, zbog topničkog napada prekinuta i školska nastava.

omicron