Poražavajući podaci – 80% mladih konzumira alkohol, a 38% udisalo je ljepilo

KARLOVAC – Veća urbana središta Republike Hrvatske u posljednjih se nekoliko godina suočavaju s trendom rasta zlouporabe svih sredstava ovisnosti među mladom populacijom. Duhan, alkohol i droge postali su sastavni dio odrastanja velikog dijela urbane mladeži. Stoga se krenulo u prevenciju ovisnosti kroz projekt ”Zdrav za 5” čiji su rezultati predstavljeni u PU karlovačkoj.

Riječ je o projektu koji se provodio tijekom prošle školske godine u šest osnovnih i dvije srednje škole, a podaci dobiveni mogu se nazvati poražavajućim.

Zlouporaba alkohola i droga u Karlovačkoj županiji veća je nego ona na razini Hrvatske, kazao je psiholog Ivan Sušanj iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Tako je 80% obuhvaćene populacije konzumiralo alkohol jednim ili više puta, a 43% u posljednjih mjesec dana anketiranja. 40% učenika opilo se do te mjere da su djelomično ostali bez sjećanja, nisu mogli hodati niti pričati. 16% obuhvaćene populacije konzumiralo marihuanu (Hrvatska 12%), a ecstasy je probalo 2% (Hrvatska 3%). Najgori podatak je taj da je 38% učenika udisalo ljepilo (Hrvatska 7%).

Iz dobivenih rezultata jasno je vidljivo da je potrebno intenzivno raditi na smanjenju ovih postotaka, stoga se projekt nastavlja i ove školske godine, kazala je Anita Gračan iz ureda načelnika PU karlovačke.

Ove godine projekt će obuhvatiti sve škole na području naše županije, učenike osimh razreda osnovnih škola te 1. i 2. razrede srednjih škola prema istom modelu. Naime projekt se sastoji od dvije komponente, prva se odnosi na prevenciju ovisnosti, a druga na zaštitu i uređenje okoline.

Uzrok visokih postotaka konzumacije alkohola i droga je većnom neznanje te krivi stav prema štetnosti konzumacije, stoga je potrebna nužna promjena stavova i životnih navika, zaključak je dobivenih podataka. Inače nositelji projekta su Ministarstva unutarnjih poslova, zdravlja te zaštite okoliša i prirode.

zdrav_za_5_nasl

error: Content is protected !!