KABA

Svjetski je dan zaštite životinja

KARLOVAC – Svjetski dan zaštite životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi put počeo se obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci. Cilj te konvencije bio je upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljma. Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama. I karlovačke udruge danas su obilježile ovaj dan, točnije Svjetski dan zaštite životinja obilježila je inicijativa “Budimo prijatelji životinja” Osnovne škole Dragojle Jarnević i to akcijom na kojoj su danas prije podne na tržnici prikupljali pomoć u hrani i novcu za napuštene pse koji se nalaze u skloništu u Utinji kraj Karlovca. U akciji su sudjelovali učenici -volonteri kojih je u školi trenutno 59. Svi oni imaju nešto zajedničko, a to je ljubav, ali i briga za napuštene životinje, poglavito pse. Inače, ova školska inicijativa vrlo je aktivna i u udomljavanju pasa u suradnji s udrugom Udomi me Karlovac, naravno u svemu uz pomoć učiteljica sudjeluju i učenici – volonteri na koje su u školi posebno ponosni.

Akciji su se odazvali brojni Karlovčani koji su još jednom pokazali da imaju veliko srce za napuštene pse. Posebno veliku donaciju u hrani ovoj inicijativi uručili su članovi mladeži HDZ-a.

I Karlovačka udruga “Udomi me” koja provodi program udomljavanja pasa iz Skloništa za pse u Utinji danas organizira akciju 60+ pod nazivom “Human to love”. Akcija će biti održana na livadi kod karlovačke Gradske knjižnice. Početak je u 17 sati. – Pozivamo sve na neformalno druženje četveronožnih ljubimaca i njihovih dvonožnih prijatelja, dodite, zabavite se, podružite se te donirajte i pomognite psima u skloništu, kao i pesekima na privremenom smještaju, kažu u udruzi Udomi me.