KARLOVAC – U Gradskom muzeju Karlovac, u izložbenom salonu sinoć je otvorena izložba slika Petar Grgec – Križni put hrvatskog naroda. Izložba je postavljena u znak zahvalnosti Grgecu i njegovoj obitelji jer su njegove slike velikodušno darovali Muzeju s mišlju da će jednog dana postati dijelom stalne izložbe posvećene Domovinskom ratu na amblematskom mjestu Domovinskog rata – Turnju. Izložbu je otvorio gradonačelnik Damir Jelić, a na otvorenju je bila i književnica Ana Postružnik, koja je recitirala svoje pjesme posvećene autoru izložbe. Osim toga Ana Postružnik je također Muzeju darovala Grgecovu sliku koju joj je svojevremeno autor dao na čuvanje. Inače, otvorenje je proteklo u emotivnom tonu i sjećanju na listopad 1991.

grgec2

– Ciklus čini 24 crteža u tušu, a nastali su kao umjetnička i emotivna reakcija na razaranje, palež i pljačku Ribara, Brođana, Skakavca, Brežana, Lasinje i drugih hrvatskih krajeva, sela i gradova 1991. godine. Petar Grgec, slikar i lirske i nadrealne naive, onaj u čijem su umjetničkom opusu bile moguće i nemoguće stvari, ocrtavši ratna stradanja svog zavičaja i sunarodnjaka stvorio je sugestivnu ratnu kroniku koja promatrača odvlači u apokaliptično vrijeme ratnog ludila, kazale su kustosice izložbe Ružica Stjepanović i Antonija Škrtić.

grgec3

Izložbu prati i edukativni program u vidu predavanja o umjetnosti i ratu te likovne radionice.Edukativni program priredio je Marinko Pleskina.

grgec4
 Izložba će biti otvorena do kraja godine.