I nakon 22 godine uoči Dana neovisnosti osjećaji pomiješani

CETINGRAD – I nakon 22 godine osjećaji stanovnika Cetingrada i okolice su pomiješani. Nije drugačije niti u drugim dijelovima naše zemlje i naše županije, jer i nakon toliko godina tragedija rata ostala je u srcima. Upravo zbog sjećanja, ali i kako bi se povijesni događaji prenijeli mladim generacijama, u Cetingradu se već tradicionalno uz obilježavanje Dana neovisnosti, obilježava i Dan sjećanja i zahvalnosti. Ovim danom stanovnici Cetingrada žele izraziti zahvalnost svim poginulima i stradalima u Domovinskom ratu, kao i svim dobrim ljudima koji su im kao prognanicima pomogli u vrijeme njihova progonstva.

Proslava u Cetingradu okupila je KUD-ove iz Cetingrada i okolice, te njihove prijatelje iz Unsko-Sanskog kantona, a sve je započelo Svetom misom u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. U svojoj propovjedi biskup Mile Bogović, koji je predvodio misno slavlje, istanuo je kako je uz snažne osjećaje u to vrijeme bilo bitno imate vjere. Jer da u ljudima nije bilo vjere ne bi bilo ni pobjede.

Proslavu Dana neovisnosti i Dana sjećanja i zahvale organizirali su gradovi i općine s područja Karlovačke županije koji su bili okupirani tijekom Domovinskog rata, te braniteljske udruge. Za pokroviteljstvo i ove se godine pobrinula Karlovačka županija.

Stanovnici Cetingrada se prisjećaju ratnih stradanja, no okrenuti su budućnosti. Žele pokrenuti poslovnu zonu i osigurati ostanak stanovništva u tom kraju. Upravo zato je, kažu organizatori, bitno prenositi sjećanja mladima i čuvati uspomene i na teške trenutke.

Da mladi razumiju što su njihove obitelji prošle u Domovinskom ratu pokazali su u prigodnom programu, u kojem su se zahvalili odraslima za slobodu i sve ono što su učinili kako bi oni danas živjeli u miru.

error: Content is protected !!