Socijalna samoposluga pred otvaranjem

KARLOVAC – Grad Karlovac već godinama iz gradskog socijalnog programa sufinancira raznim oblicima pomoći prehranu socijalno ugroženih građana. Raznim oblicima pomoći obuhvaćeno je ukupno više od 500 korisnika, odnosno obitelji. Pomoć se dodjeljuje kontinuirano kroz cijelu godinu za što Grad godišnje osigurava oko 1.120.000,00 kuna. Jedan od projekata što se tiče socijalnog programa Grada Karlovca je Socijalna samoposluga. Prema riječima Branke Hastor, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Karlovac Socijalna samoposluga uskoro bi trebala otvoriti svoja vrata onima kojima je to zaista najpotrebnije.

– Cijelo vrijeme se radi na projektu socijalne samoposluge, no to nije tako jednostavno provesti jer trebalo je ishoditi brojne dozvole i dogovoriti suradnju s trgovačkim lancima, rekla je Hsator. Naime, Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac obavljat će provedbu projekta na terenu, organizirat će rad socijalne samoposluge na način da će uključiti svoje djelatnike i volontere u prikupljanje i podjelu hrane i ostalih namirnica. Upravo je u tijeku sakupljanje namirnica po srednjim i osnovnim karlovačkim školama, rekla je Hastor te najavila da će takvih akcija biti i po ostalim ustanovama. Ujedno je apelirala na građane da i sami u Crveni križ donesu namirnice kako bi police u Socijalnoj samoposluzi bile popunjene i dostupne najsiromašnijima.

– Upravo o našoj humanosti će uvelike ovisiti funkcioniranje samoposluge jer ukoliko ne budemo kontinuirano donirali one najosnovnije namirnice samoposluga će biti prazna, naglašava Hastor.

Naime, u planu je prvotno bilo da se u projekt uključe trgovački lanci koji bi donirali hranu. No čini se da zakonodavstvo u Republici Hrvatskoj ne daje dovoljno poticaja ni mogućnosti za razvoj socijalno osjetljivog poduzetništva jer eventualni donatori moraju plaćati PDV na doniranu robu. Upravo zbog toga donatori odustaju jer im je jeftinije uništiti nego donirati. Usprkos tome iz Crvenog križa doznajemo da su uspjeli ostvariti suradnju s jednim trgovačkim lancem.

I vi možete pomoći već ovaj tjedan jer upravo je u tijeku velika 41. sabirna akcija “Solidarnost na djelu”. Tako će u petak 11. listopada, u vremenu od 8,30 do 11,30 sati, volonteri i djelatnici Crvenog križa biti na trgu ispred MV Trend centra i kod pothodnika, gdje će građani moći dati dobrovoljne novčane priloge, ali i prehrambene artikle zauzvrat će  volonteri Crvenog križa mjeriti tlak.

Projekt socijalne samoposluge u Karlovcu nastao je po uzoru na socijalne samoposluge u drugim gradovima i prilagođen je karlovačkim uvjetima i potrebama, a nalazit će se u Smičiklasovoj 21 preko puta Zelenog nebodera.

error: Content is protected !!