Završila sezona mjerenja peludi u zraku

KARLOVAC – S početkom jeseni i obilnijih kiša završila je polinacija biljaka, pa tako i sezona mjerenja peludi u zraku grada Karlovca. Kako su javili iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, Služba za zdravstvenu ekologiju s mjerenjima koncentracije peludi alergogenih biljaka u zraku je ove godine započela 28. veljače. Mjerenja se inače provode u sklopu Programa praćenja koncentracije peludi alergogenih biljaka u zraku grada Karlovca, te se kontinuirano obaviještava građane o rezultatima.

Na temelju rezultata posljednjih mjerenja utvrđeno je da u zraku grada Karlovca više nisu prisutna peludna zrnca biljaka, koja bi u osoba mogla izazvati alergijske reakcije. Možemo reći da je završila sezona polinacije biljaka, pa ne postoji potreba za daljnjim mjerenjima u 2013. godini, kažu u Zavodu.

Sezona mjerenja peludi u zraku grada Karlovca tako je završila 7. listopada, a mjerenja su se kontinuirano u 2013. godini provodila 222 dana.

Iz Zavoda se nadaju da će se iz proračuna grada Karlovca za 2014. godinu i nadalje financirati navedeni Program, a Služba za zdravstvenu ekologiju započet će s mjerenjima u 2014. godini kada započnu i polinacije prvih biljaka. Početak sezone polinacije ovisan je isključivo o vremenskim prilikama.

error: Content is protected !!