Predstavnice Grada na konferenciji “Unapređenje energetske učinkovitosti u povijesnim gradovima”

DUBROVNIK – Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković, pomoćnica pročelnice za europske integracije Marina Grčić i Martina Furdek Hajdin, pomoćnica pročelnice za prostorno planiranje, promet i veze sudjelovale su na međunarodnoj radionici “Unapređenje energetske učinkovitosti u povijesnim gradovima” koja je prošli tjedan održana u Dubrovniku.

Prilikom otvorenja, Kolaković, ujedno dopredsjednica Hrvatske udruge povijesnih gradova istaknula je nužnost međunarodne suradnje i razmjene iskustava u cilju obnove i očuvanja naših povijesnih gradova. Pored primjene stručnih znanja potrebno je tražiti ravnotežu između tradicije i novih tehnologija, te neprestano djelovati na podizanju svijesti građana o značaju baštine i održivog korištenja energije, kazala je. Sudionici radionice su propitivali načine za implementiranje novih modernih tehnologija i povećanje energetske učinkovitosti, uz istovremeno očuvanje kulturno povijesnog nasljeđa povijesnih gradova posebice onih pod zaštitom UNESCO-a

Radionica je organizirana u suradnji Grada Dubrovnika, Hrvatske udruge povijesnih gradova čiji je Karlovac član, UNESCO-vog regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi iz Venecije, udruge Marco Polo system, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i UNESCO-vog ureda za obnovljivu energiju RENFORUS, te u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, tvrtkama OIKOS i EnergIT.

Sudionici radionice bili su međunarodni stručnjaci i znanstvenici iz područja energetike, zaštite kulturne baštine i pripreme regionalnih razvojnih projekata.

Martina Furdek Hajdin je održala prezentaciju “Održiva energija i održivi projekti obnove u povijesnom centru Karlovca” kojom je predstavila projekt obnove Oružane i glavnog trga, projekt “Nikola Tesla u Karlovcu” te ideju o korištenju dijela fortifikacijskog sustava kao izvora obnovljive energije.

error: Content is protected !!