Karla na okruglom stolu u Zagrebu “Mediji i EU fondovi”

ZAGREB – Razvojna agencija “Karla” jedina je razvojna agencija iz Hrvatske koja je pozvana na okrugli stol na temu “Mediji i EU fondovi: Kako unaprijediti kvalitetu javne rasprave i informiranja o EU fondovima?” koji je održan u rujnu u Zagrebu u organizaciji Akademije za politički razvoj, Razbora i Banke. Razlog poziva karlovačke Razvojne agencije je i dosadašnji rad te nove ideje koje nalaze prostora za povlačenje novca iz EU fondova za razvoj Karlovačke županije.

Kvaliteta javne rasprave o EU fondovima ograničena je nejasnom komunikacijskom strategijom Vlade, ali i slabim angažmanom javnih, odnosno ograničenim resursima i interesom komercijalnih medija. Stoga se o temi i dalje u javnosti govori uglavnom kroz podatke o novcu koji je Hrvatskoj ukupno dodijeljen ili potrošen, umjesto o izboru razvojnih strategija u koja će se taj novac ulagati, zaključak okruglog stola.

Okrugli stol treća je u nizu rasprava kojima organizatori nastoje unaprijediti kvalitetu javne diskusije o EU fondovima.

Viktor Šegrt, direktor Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije napomenuo je kako su razvojne agencije važna karika u informiranju i educiranju javnosti te kako za to imaju i doznačena sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te zaista puno rade na promociji teme. No, interes ne samo medija, nego i potencijalnih korisnika često je vrlo površan i gubi se nakon početnog kratkog uvida i pregleda programa, osobito ako korisnici ne vide brz i direktan put do sredstava. Pozvao je sve potencijalne korisnike i medije da se što više oslanjaju na razvojne agencije i zahtijevaju informacije jer su agencije zamišljene upravo kao komunikacijski i edukacijski kanal.