KABA

Slovenski umjetnik Leon Zakrajšek izlaže u Karlovcu; nakon Karlovca izložba seli u Dublin

KARLOVAC –  Karlovačka likovna publika sinoć je u Galeriji Zilik imala čast prisustvovati otvorenju izložbe pod nazivom Enso, što u prijevodu s japanskog znači krug, slovenskog slikara i grafičara sa zagrebačkom adresom Leona Zakrajšeka. Bila je to premijera novog opusa ovog umjetnika.

– U Karlovcu predstavljam moje zadnje radove iz jedne japanske teme koju obrađujem već 20 godina, ali ne u ovoj tehnici koja je danas predstavljena. To je premijera ovog opusa. Izložba je sad tu u Karlovcu, i onda odlazi u Dublin u Irsku, kaže Zakrajšek. Inače, njegova umjetnička preokupacija je krug s kojim se sreo još u djetinjstvu.

– Po sjećanju moj prvi susret s fascinacijom “kruga” vraća me u djetinjstvo, vrijeme osnovne škole, kada sam s roditeljima u Trstu prvi puta kupio drvene bojice Giotto na kojima je bio nacrtan krug. Tada još nisam znao da će on postati moja preokupacija, rekao je Zakrajšek. Krugom se ozbiljnije počeo baviti tek tijekom studija u Japanu gdje je počeo izučavati njegovu simboliku.


LEON2


Umjetnik koji je svoj novi ciklus predstavio nije nepoznat Karlovčanima jer je prošle godine bio jedan od sudionika likovne kolonije ZILIK.

– Radio sam s djecom u Domu Vladimir Nazor i taj susret u Domu na neki je način rezultirao ovom izložbom. Meni je čast da svoj novi opus po prvi put predstavljam baš u Karlovcu, rekao je.

Izložbu prati katalog u kojem je predgovor pisao Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, koji navodi kako je Leon Zakrajšek umjetnik koji premošćuje svjetove te spaja dalekoistočne principe s tradicijom zapadnjačkih likovnih prosedea. Zakrajšekova izložba u Karlovcu jedna je od 130 samostalnih izložbi koje je imao diljem svijeta.Sudjelovao je i u 210 grupnih izlaganja na svim kontinentima, laureat je likovnih nagrada u Italiji, Francuskoj, Malti i Japanu.

Izložba se može razgledati do 24. listopada.