Do sredine tjedna u karlovačkoj bolnici rođen jedan razred djece manje nego u isto vrijeme 2012.

KARLOVAC – Pad nataliteta na području Republike Hrvatske nije nikakva novost, no podaci iz godine u godinu postaju sve lošiji. Do sredine prošlog tjedna u karlovačkoj je bolnici rođeno 698-ero djece, što je 27-ero manje nego prošle godine u isto vrijeme.

Brojni su uzroci konstantnog pada broja poroda, a ove godine primjerice do 16. srpnja rođeno je tek 477-ero djece, što je najmanji broj u posljednjih nekoliko godina. Najveći broj poroda standardno se bilježi u kolovozu, rujnu i listopadu, no ove godine ni te brojke nisu za pohvalu.

Ovim brojkama doprinosi činjenica da se žene sve kasnije odlučuju na majčinstvo, a prema istraživanjima nakon 35-te godine mogućnost zatrudnjivanja pada na 8 %, dok je u dobi do 30-te godine taj postotak oko 30 %. Voditelj službe za ženske bolesti i porode Željko Štajcer kaže kako ne može predvidjeti kakva će situacija biti do kraja godine. Naime trudnička ambulanta uvijek je puna, no daleko smo od sanjane brojke – više od 1.000 poroda godišnje.

Brojke postaju još gore kad se doda da velik broj žena iz susjednih županija, ali i Bosne i Hercegovine dolazi roditi u Karlovac, kaže Štajcer. S jedna strane to je dobro jer karlovačko rodilište poznato je i van granica Hrvatske zbog svoje kvalitete, no s druge strane tužne brojke postaju još tužnije.

Do rješenja problema vjerojatno ćemo još pričekati, jer ekonomska kriza uzima danak u svakom pogledu, tako i u broju djece. Naša držva morati će poraditi na natalitetnoj politici, u protivnom broj rođene djece još će padati.

error: Content is protected !!