Groblje po Islamskim pravilima u Karlovcu sljedećeg proljeća?

ŠIROKA RIJEKA – Do sada je 49-ero osoba s područja Cetingrada i Vojnića ukopano po tradicionalnim vjerskim pravilima na groblju ili mezarju u Širkoj Rijeci. Islamski vjernici nadaju se da će groblje do proljeća sljedeće godine imati i u Karlovcu.

Osivanjem džemata javila se potreba za obavljanjem svih vjerskih obreda na području Bogovolje i Maljevca. 1999. godine vakif Ferid Alibegić, mještanin Široke Rijeke darovao je zemljište na kojem je uređeno groblje.

Odnos prema mrtvima refleksija je našeg odnosa prema živima, a srećom na području Bogovolje, Maljevca i Gunje imamo neke beneficije što se tiče ukopa naših umrlih, kaže glavni imam medžlisa Islamske zajednice Karlovac Admir Muhić.Primjerice u ovim mjestima umrli muslimani pokapaju se bez kovčega, odnosno u tradicionalnim tabutima.

Razgovori s direktorom Zelenila Stjepanom Turkovićem su odrađeni, on je pokazao velik interes i razumjevanje, stoga na proljeće sljedeće godine očekujemo groblje i u Karlovcu, kaže Muhić. Kada bi ideja o groblju po islamskim pravilima u Karlovcu bila realizirana, tada bi priča bila zaokružena. Netom završena akcija uređenja groblja u Širokoj Rijeci govori pak da nam je bitan odnos prema mrtvima, dodaje Muhić.

Planovi su ipak brojni i što se Široke Rijeke tiče, a ovakvim akcijama kad sami vjernici rade zajedno, dokazujemo da se može. Naime, nedavno je uređen put, dovedena je struja i voda, a radi se na projektnoj dokumentaciji za gasulhanu (kapelicu) u kojoj bi se obavljale molitve i ispraćaj umrlih.

Široka Rijeka, općine Cetingrad, Vojnić, ali i cijela Karlovačka županija mogu biti primjer svojim odnosom prema muslimanima i mnogim većim sredinama kaže Muhić. Iako ponekad u našim projektima koristimo budžet općina i županije, doprinosimo svojim porezima, tako da imamo pravo na to, a istovremeno ispunjavamo svoje obveze, zaključuje Muhić.

error: Content is protected !!