Bajram šerif mubarek olsun! (Neka je plemeniti Bajram)

KARLOVAC – Muslimanski vjernici danas slave Kurban-bajram, najznačajniji islamski blagdan. Za razliku od Ramazanskog bajrama proslava ovog blagdana traje kroz četiri dana, a središnja proslava za Karlovačku županiju biti će u subotu u Vojniću.

Muslimani imaju tri velika blagdana – Hidžretsku novu godinu, Ramazanski i Kurban-bajram. Ovaj potonji asocira na dva važna događaja u povijesti Islama. Prvi je blagdan žrtve ili kurbana, odnosno sjećanje na Abrahamovu ili Ibrahimovu žrtvu, dok je drugi hodočašće Kabi u Meki gdje hadžije iz cijelog svijeta posjećuju ovo sveto mjesto. Hadž ili sveislamski kongres svake godine okupi više od pet milijuna vjernika. Na središnju proslavu u subotu u kulturni dom u Vojniću pozvani su i katolički, te pravoslavni vjernici da uz bajramsku baklavu uz bogat kulturno umjetnički program proslave najveći islamski blagdan.

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Karlovac Admir Muhić poručuje:

Bajram je radost za svakog vjernika, tim više što se vjernici ujutro u džamijama okupljaju na Bajram-namazu i prvo Bajram dočekuju u svojim džamijama sa svojim susjedima, prijateljima I rodbinom, svojim imamima. Radost je još veća što u tim trenucima diljem svijeta muslimani postupaju na isti način. Tu je žrtvovanje i jednakost kod svih vjernika. Nakon Bajram-namaza svi žure svojim kućama da svojim najbližima čestitaju Bajram, razmjene bajramske poklone, pozovu svoju rodbinu i prijatelje. Dok muškarci ujutro borave u džamijama, ženski dio obitelji kod svojih kuća pripravlja bajramsku baklavu s kojim dočekuju svoje najmilije. Bajram je obiteljska radost i posebno se proslavlja s proširenim članovima obitelji. Mnogi će žrtvovati svoje kurbane jer je to za vjernike drugostepena dužnost u vrijeme Kurban-bajrama. Mnogi će žrtvovati svoje kurbane u Maljevcu, Bogovolji i Karlovcu. Ovaj Bajram dočekujemo u zajedništvu, miru i dobru, a njegova prepoznatljivost jest upravo mir. Želim Vam svu toplinu bajramskih dana, posebno onim bolesnim s molbom Svevišnjem Bogu da podari zdravlje, sreću i uspjeh. Svima Vama neka je sretan i blagoslovljen Kurban-bajram. Bajram šerif mubarek olsun!

Čestitku u povodu Bajrama uputio je i zamjenik načelnika općine Cetingrad Ferid Krak.

Svim bošnjacima Karlovačke županije, posebno općina Cetingrad i Vojnić i svim muslimanima širom svijeta želim čestit, blagoslovljen Bajram. Želim Vam mir, radost, veselje I ono naše poznato – bećiret i da druge godine ako Bog da svi dočekamo novi Bajram i da opet slavimo u miru, veselju i blagostanju! Bajram šerif mubarek olsun!

Čestitkama u povodu najvećeg islamskog blagdana priključuju se i djelatnici Trend medija!

error: Content is protected !!