KABA

Međunarodni je dan bijelog štapa

KARLOVAC – Danas obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa, u Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. Povodom obilježavanja tog Međunarodnog dana Udruga slijepih Karlovačke županije organizirala je svečanu proslavu na kojoj su upozorili na položaj slijepih osoba u društvu.

U ime Udruge tajnik Zoran Lukšić rekao je kako je Ministarstvo socijalne politike u lipnju ove godine pustilo u javnu raspravu prijedlog o Zakonu o inkluzivnom dodatku koji je trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, a čime bi se iz temelja promijenila definicija invaliditeta i dodjela prava.

– Do sada su slijepe osobe ostvarivale pravo na dohodak za tuđu pomoć i njegu u punom ili smanjenom iznosu, od 500 ili 350 kuna, što je najmanji iznos ovog materijalnog prava u Europi i nije niti blizu dostatan za potrebe koje slijepim osobama nameće njihov invaliditet. Donošenjem Zakona o inkluzivnom dodatku nakon dugogodišnjih napora, slijepim bi se osobama konačno omogućilo ravnopravnije sudjelovanje u društvu, samostalniji i kvalitetniji život u zajednici, izjavio je Lukšić.

slijepi2

Nadalje je rekao kako sve bi civilne osobe s invaliditetom, pa tako i slijepe osobe, u sljedećem periodu trebale proći novo vještačenje. Također, trebalo je postojati sedam stupnjeva potpore o kojima bi ovisio iznos inkluzivnog dodatka.

Također, u Udruzi slijepih smatraju da je Zakon o inkluzivnom dodatku potrebno donijeti u skladu sa sadašnjim odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, s time da se njegova primjena uskladi s mogućnostima Državnog proračuna s definiranim datumom. Pri tome inkluzivni dodatak ne može biti vezan uz dohodovni cenzus jer se time narušava njegov utemeljeni smisao, zaključio je Lukšić.