Hakirane stranice ROZP-a i udruge Korana – tko ometa rad udruga za zaštitu potrošača?

KARLOVAC –  Internetske stranice Regionalne organizacije zaštite potrošača (www.rozp.hr) i Udruge za zaštitu potrošača Grada Karlovca Korana (www.korana.hr) u posljednjih mjesec dana hakirane su više puta.

– Zaštitili smo server dodatnim šiframa i “zakrpali rupe u sofwareu”, no po skidanju zaštitne šifre u vrlo kratkom vremenu datoteke i templates su bili puni malicioznih skripti. Interesantno je da druge mrežne stranice istih software-skih karakteristika nisu napadnute, kaže predsjednik ROZP-a Željko Tomašić. Dodaje kako im nije preostalo ništa drugo nego krenuti u cjelokupnu rekonstrukciju stranica, što iziskuje dodatna sredstva i angažman, a time i odvlačenje od statutarnih zakonskih zadaća udruga.

– Da sve nije slučajno djelo zaigranog hakera dokazuje i upornost upada u administratorske panele i izbor mrežnih stranica koje su bile predmetom napada i podmetanja. To su osim naših navedenih stranica i stranice Saveza i Društva “Potrošač” (www.potrosac.hr). “Sasvim slučajno” su napadnute stranice udruga koje su poznate kao borci za prava potrošača, a posebno iz afera “Franak”, “nesufinanciranje Savjetovališta za zaštitu potrošača”, “Toplinarstvo u Hrvatskoj” itd. Ne upiremo prstom u nikoga jer vjerujemo da ćemo otkriti počinitelja i/ili naručitelja. Potrošači smo svi, pa je nepojmljivo da netko želi srušiti ili manipulirati sa svojom mrežnom stranicom. Ili? Možda ipak nekome smetamo! Nitko ne može ušutkati glas potrošača! Glas potrošača se mora čuti i poštovati!, stoji u priopćenju.