KABA

Zamjenik župana Ivan Banjavčić na sastanku Hrvatske zajednice županija

ZAGREB – Zamjenik župana Karlovačke županije Ivan Banjavčić nazočio je danas sastanku Hrvatske zajednice županija u Zagrebu. Na sastanku se raspravljalo o temama vezanim uz vladin prijedlog Zakona o regionalnom razvoju RH nove regionalne podjele, problematici ozakonjenja nezakonito izgrađenih građevinskih objekata i drugim aktualnim temama, među kojim i imenovanja u radna tijela Zajednice. Nakon sastanka, župani su se sastali s ministricom Graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak Taritaš kako bi razgovarali o tome na koji se način može izaći u susret županijama, da bi proces legalizacije u Republici Hrvatskoj uspješno završio do zadanog roka 2015. godine. Jedan od problema s kojim se proces legalizacije suočava je prevelik broj zahtjeva koji obrađuje mali broj ljudi. Ministrica Mrak Taritaš obećala je pomoć županima sa svim problemima s kojim se županije susreću u ovom procesu.

S obzirom na to da je tijekom provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama zaprimljeno 774 tisuća zahtjeva za legalizaciju na području cijele zemlje, ministrica Taritaš održava sastanke sa županima, gradonačelnicima i pročelnicima upravnih odjela nadležnim za provedbu legalizacije i obradu zahtjeva, kako bi ih se upoznalo s planovima Ministarstva i dala uputa o konkretnom redoslijedu obrade zahtjeva.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić istaknuo je kako proces legalizacije ne ide onim tijekom koje je zamislilo resorno ministarstvo.

– Ideja je dobra i apsolutno je pozdravljamo, no postoje neke mogućnosti za unapređenje samog sustava i to smo danas i iznijeli resornoj ministrici, koja je prihvatila naše prijedloge, stoga i očekujemo da će bar neki od njih ući u zakonsku proceduru jer uskoro kreće izmjena Zakona. Očekujemo da će nove zakonske izmjene omogućiti našim građanima lakšu i jeftiniju legalizaciju samih objekata, naglasio je Tolušić.