KABA

Hrvatska bez mina do 2019. godine

KARLOVAC – Zahvaljujući projektu IPA 2009. Razminiranje na ratom pogođenim područjima razminirano je nešto više od 2,6 kilometara četvornih miniranih površina u Karlovačkoj županiji. Samo zajedničkim djelovanjem moguće je ostvariti cilj – razminirati Hrvatsku do 2019. godine, čulo se prilikom završne konferencije ovog projekta.

Karlovačka županija ima 63,9 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora koji se proteže kroz 12 gradova i općina, a jedna je od rijetkih koja u razminiranju sudjeluje i vlastitim sredstvima. Sljedeće godine tako će za razminiranje biti izdvojeno 350 tisuća kuna. Iznos nije impozantan, no dovoljan je da pokaže volju, te privuče i ostale da se uključe, kaže župan Ivan Vučić.

Od 1998. godine Europska unija pomogla je proces razminiranja u Hrvatskoj sa 27 milijuna eura, a ta pomoć nastavlja se i dalje. Cilj da Hrvatska bude bez mina do 2019. možda se u ovom trenutku čini nedostižnim, no timskim rješavanjem problema, svi uključeni vjeruju u ostvarenje zacrtanog.

Prioritet HCR-a u sljedećoj godini je u potpunosti očistiti Virovitičko – Podravsku županiju od mina, nakon toga slijedi Dubravačko – Neretvanska, a zatim i Karlovačka.

Suradnja HCR-a, Vladinog ureda za razminiranje i Karlovačke županije može biti primjer i ostalima, jer većina županija ne sudjeluje vlastitim sredstvima u razminiranju. Inače, na prostorima obuhvaćenim ovim projektom pronađen je 81 komad neeksplodiranih ubojitih sredstava i 76 komada minski eksplozivnih sredstava.

Projektom su obuhvaćena područja grada Karlovca, te općina Lasinja, Josipdol, Generalski Stol i Barilović.