KABA

Kupa postaje brand, a žitna lađa magnet za turiste

KARLOVAC – Žitne lađe plovile su Kupom do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Pojava željeznice te razvoj cestovne infrastrukture ovaj vid transporta potpuno su ugasili. Sada, 50 godina kasnije, u srpnju iduće godine, Kupom će ponovno zaploviti žitna lađa, zahvaljujući projektu ”Žitni Put, Kupa – Sava”. Projekt je vrijedan 662 130 eura, a financiran je u okviru programa IPA Prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Cijela ideja je pokrenuta još 2008. godine, a projekt je krenuo 2. srpnja ove godine, kazao je na predstavljanju projekta koordinator iz Društva Zvono uz Kupu, Ivan Padežanin.

– Mi smo primjetili da Kupa nije dovoljno iskorištena u turističke svrhe. Tako smo odlučili napraviti jedan kompletan projekt kako bi privukli turiste iz cijelog svijeta, ispričao je Padežanin.

Nositelj projekta je općina Pokupsko, a partneri Grad Karlovac, Karlovačka županija, TZ Sisačko – moslavačke i Brodsko – posavske županije, Karla, Zvono uz Kupu te parneri iz BiH. Trajanje je dvije godine, a u tom razdoblju će se pokušati doprinjeti stvaranju zajedničkog gospodarskog prostora za poboljšanje životnih uvjeta na obje strane.

Tako će se ujedno animirati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, lokalno stanovništvo i svi bitni dionici koji će tako ojačati svoje aktivnosti, a napravit će se iskorak u turizmu te dodatno osnažiti ruralni krajevi, koji su zapravo do sada najugroženiji, istaknula je zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković.

Općina Pokupsko već duži niz godina radi i potiče projekte koji oživljavaju Kupu koja je ogroman, ali isto toliko i neiskorišteni resurs. Najvažnija inicijativa je proglašavanje Kupe plovnom od Karlovca do Siska s ciljem da ova rijeka života postane svojevrsan brand, napomenula je pročelnica općine Pokupsko Ivana Antolović.

Žitna lađa će tako biti dužine 23 metra, kapaciteta za 50 osoba, relativno malog gaza od 80 centimetara upravo kako bi mogla ploviti većim dijelom godine. Bit će izgrađena i pristaništa te osmišljeni dodatni sadržaji i to je ono što će do kraja projekta biti odrađeno. Sve kako bi lađa postala magnet za privlačenje turista.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/predstavljanje_zitnog_puta/*{/rokbox}